Jabłecznik z dużą ilością jabłek i kruszonką kurkumową
piątek, kwietnia 03, 2020Może wyglądać, że to prosty jabłecznik, ale wcale nie prosty. To jest jabłecznik z dużą ilością jabłek i przepysznie chrupiącą kruszonką kurkumową. Smakuje obłędnie.
Lekkie, puszyste ciasto z zanurzonymi kawałeczkami jabłek, które po upieczeniu miękną i topnieją w buzi. Dodatek kurkumy nadaje ciastu pięknego, bursztynowego koloru, który zachęca do spróbowania, a kruszonka kurkumowa dodaje tu tego, czego brakuje - chrupkości. Tylko wyobraźcie to połączenie: lekkie jak puszek ciasto, miękkie, lekko kwaskowate jabłka z cynamonem i kruszonka, która łagodnie chrupie przy ukąszeniu, a na dodatek ma piękny żółciutki kolor. Wyobraziliście? Pewnie już macie ślinotok i chcecie zabrać się za pieczenie tego ciastka.
W przypadku wypieków z dużą ilością jabłek często się zdarza, że wychodzi nam zakalec... prawdziwy koszmar wszystkich kucharzy. Tu jest inaczej, przez to, że jabłka są obtoczone w skrobi i mące, które zatrzymują wydostające się z jabłek soki, mamy pewność, że zakalca nie będzie!
Dodam tylko, że jabłecznik z dużą ilością jabłek i kruszonką kurkumową, to super szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Najprostsze składniki, które z pewnością są w każdym domu. Nie trzeba obierać jabłek (a bo poco? Przecież to najlepsze co mają). Mikser na bok, bo tu wystarczy prosty widelec - ciasta nie trzeba ubijać, tylko wymieszać składniki. Pozostaje wymieszać jabłka z ciastem, posypać to wszystko kruszonką, którą zrobicie w 2 minuty i do piekarnika. Banalnie proste i naturalnie pyszne.
Jabłecznik z dużą ilością jabłek i kruszonką kurkumową - przepis:
Składniki na formę 20x30 cm:
4 duże jabłka, lub 5 mniejszych (lepiej kwaskowate)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
3 jajka
150 g cukru (3/4 szklanki)
100 g kwaśnej śmietany
100 g oleju (1/2 szklanki)
170 g mąki (1 szklanka)
1,5 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Kruszonka:
50 g masła
100 g cukru
100 g mąki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kurkumy
Jak zrobić ciasto z dużą ilością jabłek i kruszonką kurkumową?
- Jabłka myjemy i kroimy w dosyć dużą kostkę (ok. 2x2 cm). Jeżeli mamy jabłka z twardą skórką, to lepiej obrać, ale generalnie ze skórką smakuje lepiej.
- Jabłka posypujemy cukrem, cynamonem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy na bok.
- Do dużej misy wbijamy jajka, dodajemy cukier, śmietanę, olej, kurkumę i mieszamy za pomocą trzepaczki, lub widelca.
- Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
- W oddzielnej misie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki rozcieramy rękoma, aż otrzymamy kruszonkę. Kruszonka nie musi się połączyć, ma pozostać w wielu drobnych kawałeczkach. Czym dłużej ją wyrabiamy, tym większe kawałeczki kruszonki otrzymujemy. Polecam, aby nie ucierać zbyt długo max 1-1,5 min.
- Do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy jabłka wraz ze wszystką pozostałą mąką. Mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy (wymiary ok. 20x30 cm).
- Na wierzch ciasta równomiernie rozsypujemy kruszonkę. Warto zostawić jakieś elementy ciasta nie przykryte kruszonką, bo wtedy ciasto prezentuje się lepiej.
- Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 40-50 min. Do tzw suchego patyczka.
- Po upieczeniu studzimy, albo serwujemy na ciepło z lodami.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
1 comments
Na kruszonkę rewelacja. Dziękuję. A ciasto z jabłkami zawsze jest super. O każdej porze dnia i roku
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)