Kokosowa babka Bounty
piątek, kwietnia 10, 2020Babka Bounty |
W czasie kwarantanny przychodzi mi do głowy wiele pomysłów. Przed ich realizacją długo rozmyślam o recepturze i podaniu przepisu, jednak dzisiejsza babka powstała na spontanie. Obudziłem się z rana i coś tam przypomniałem o domowych bounty, które robiłem jakiś czas temu. Pomyślałem, a czemu by nie zrobić babkę o smaku bounty, ale taką inną niż można znaleść w internecie. Moja babka Bounty jest na maxa kokosowa, lekko się kruszy od ilości kokosu, na smak jest łagodna i lekka. Jej całość jest przykryta czekoladową kołderką w postaci polewy czekoladowej, która wsiąka w powierzchnię babki dodając jej wilgotności i dekadenckiego przysmaku. To babka cud! Mało, że robi się bardzo prosto, to na dodatek prezentuje się świetnie. Jestem pewien, że rodzina będzie zachwycona jej smakiem.
Taka babka to lekkie odejście od Wielkanocnej klasyki. Najbardziej przypadnie tym, którzy uwielbiają kokosowe batoniki Bounty, ale zasmakuje nawet tym, którzy za nimi nie przepadają. Dorówna nawet tym gigantom Wielkanocny, takim jak babka piaskowa, czy drożdżowa. Uwierzcie mi, nowoczesne wydania tradycyjnych dań prawie zawsze zachwycają.
Kokosowa babka bounty - przepis:
4 jajka rozmiaru L
3/4 szklanki słodzonego mleka skondensowanego (przepis na domowe TUTAJ)
100 g roztopionego i ostudzonego masła
200 g wiórków kokosowych
100 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Masło i mąka do przyszykowania formy
Polewa czekoladowa (dokładny przepis TUTAJ):
50 g masła3 łyżki mocnego, dobrego kakao
4 łyżki cukru
5 łyżek mleka
Jak zrobić babkę Bounty?
- Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Uważamy, aby do białka nie trafiło żółtko, bo inaczej piana z białek nie ubije się.
- Białka przekładamy do czystej misy i ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Potrwa to jakieś 5 min.
- Do białek dodajemy mleko skondensowane, żółtka i mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników. Nie używamy miksera, tylko szpatułki!
- Do tak powstałej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników.
- Po tym, wlewamy ostudzone masło. Mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników (po dodaniu masła masa będzie mniej napowietrzona).
- Formę na babkę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy mąką. Nadmiar mąki wysypujemy z foremki.
- Ciasto przekładamy do przyszykowanej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min. do tzw. suchego patyczka.
- Upieczoną babkę studzimy przez ok. 5 min i przekładamy z formy na kratkę. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- W międzyczasie robimy polewę czekoladową. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu, aż masło się roztopi, a wszystkie składniki się połączą. Nie gotujemy i nie mieszamy zbyt dużo! Jak tylko polewa będzie gładka, lśniąca i bez krysztalików cukru, to odrazu zdejmujemy z ognia. Studzimy.
- Jeszcze lekko ciepłą polewą dekorujemy wystudzoną babkę. Ja dodatkowo posypałem wiórkami kokosowymi.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
2 comments
Ja w sprawie innego przepisu:) Przypadkowo trafiłam na Twój przepis ciasta słony karmel. Zrobiłam je w wersji bezglutenowej na święta. To ciasto jest po prostu IDEALNE. Jeszcze nigdy nie jedliśmy czegoś tak pysznego i to z trudnej bezglutenowej mąki. Serdecznie dziękuję za ten wspaniały przepis, będę regularnie odwiedzać stronę.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam z Warszawy i życzę błogosławionych Świąt!:)
Dorota
Dziękuję! Jest mi bardzo miło. <3
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)