Placki z młodej kapusty. Pyszne!

wtorek, lipca 14, 2020

Placki z młodej kapusty

Chyba jeszcze nigdy nie próbowaliście placuszków z młodej kapusty, ale uwierzcie mi, to będzie Wasze odkrycie smakowe tego lata. Połączenie młodej kapusty i koperku, to klasyka. Wystarczy dodać do kilka powszednich składników, usmażyć i otrzymamy przepysznie chrupiące placuszki.

Takie placki, to coś z czymś. Takie proste w przygotowaniu, a smakują nieziemsko. Są lekko chrupiące i wcale nie przesiąknięte tłuszczem, śmiało można stwierdzić, że to posiłek dietetyczny . Przyznam, że smakują nawet trochę lepiej niż te tradycyjne placki z ziemniaków. Zapraszam do wypróbowania. 


Placki z młodej kapusty - przepis: 

Pół główki młodej kapusty
2 łyżki posiekanego koperku 
Ząbek czosnku
2 jajka 
2-3 łyżki mąki pszennej 
Sól, pieprz 
Olej do smażenia
2 łyżki pesto koperkowego (Można pominąć, albo dać pesto bazyliowe)



Jak zrobić placuszki z młodej kapusty? 

  • Młodą kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy na średniej wielkości paski. 
  • Dodajemy posiekany koper, posiekany drobno czosnek, jajka, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Jeżeli ciasto na placki wydaje się zbyt „mokre” to dajemy odrobinę więcej mąki.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy średniej wielkości placuszki i smażymy na małym ogniu przez ok. 2-3 min z każdej strony. Mają być bardzo ładnie zrumienione. 
  • Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Serwujemy z kwaśną śmietaną i pesto koperkowym, lub innym ulubionym sosem.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Placki z młodej kapusty

Placki z młodej kapusty

Podobne przepisy

4 comments

  1. Łukaszu, dobrze jest jednak podać ilość w kg albo w objętości. Ja się trochę nabrałam, bo moja młoda kapusta ważyła 1,4 kg i najwyraźniej dwa jajka i trzy łyżka mąki to było za mało na pół takiej główki. Miałam w domu 4 jajka, podwoiłam też ilość mąki, ale tego też było najwyraźniej za mało. Placki na pewno są pyszne, ale nie moje, bo w trakcie smażenia to już była prawdziwa partyzantka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, że nie trzeba przesadzać z jajkami i mąką. Wtedy placki wychodzą ciężkie i na ogół nie wychodzą... Warto trzymać się przepisu, bo młoda kapusta zazwyczaj waży bardzo podobnie, ale innym razem dodam też wagę warzywa, dziękuję za uwagę.
      Jajka i mąka tylko lekko wiążą tą kapuchę, masa nie musi przypominać np. placków ziemniaczanych.

      Usuń
  2. Placuszki wyglądają smakowiecie i na pewno są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: