Jagodzianki rolls! Idealne jagodzianki zwijane z lukrem z białej czekolady
czwartek, lipca 16, 2020
Przed Wami
JAGODZIANKI ROLLS - idealne jagodzianki zwijane z lukrem z białej
czekolady. Są nieziemsko pyszne, przepełnione jagodami i smakiem lata. Ciasto
jest lekkie niczym chmurka, a lukier na bazie białej czekolady podbija
idealnie wszystkie smaki. Niebo w gębie!
Jeszcze czegoś takiego w internecie nie widziałem, więc to chyba pierwszy taki
przepis! Naprawdę dawno wpadłem na ten pomysł, ale jego realizacja była nie
łatwa i to jeszcze jak nie łatwa... dopiero za 5 razem otrzymałem taki
rezultat, jaki chciałem! Śmiało twierdzę, że to przepis IDEALNY.
Cieniutkie, delikatne ciasto drożdżowe z dobrą ilością masła (lekko się
kruszy, ale nadal pozostaje łagodne i pulchne), w które zawinąłem
obfitą ilość jagód z dodatkiem orzechów włoskim, a upieczone i jeszcze
ciepłe jagodzianki polałem nieziemsko pyszną
polewą/lukrem na bazie białej czekolady i jagód, aby otrzymać ten
piękny kolorek. Wszystko razem tworzy tą pyszność pod nazwą jagodzianki rolls.
Ich przygotowanie nie jest aż tak trudne jak może się wydać. W smaku nie są
przepełnione słodyczą, a wszystko jest w prawdziwej harmonii smaku.
Tym razem posypałem jagodzianki rolls orzechami, jednak w przedostatniej
próbie była to kruszonka. Z kruszonką smakują jeszcze lepiej! W tym przepisie
podam trzy sposoby na posypkę, tak, aby każdy dopasował ją do siebie. Wybrałem
orzechy tylko ze względu na to, że lepiej wyglądały na zdjęciu i nie
przykrywały tego pięknego, kolorowego lukru.
Gorąco polecam ten przepis, bo dobrze się przy nim napracowałem i
chciałbym, aby jagodzianki rolls zawitały też w Waszych domach.
Jagodzianki rolls - przepis na 12 jagodzianek:
Ciasto:
500 g mąki pszennej typ 550 +20 g do podsypania stolnicy
250 ml mleka
7 g drożdży suchych instant
70 cukru (ok. 3 łyżek)
1 jajko
1 duża łyżka kwaśnej śmietany
50 g masła
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
500-700 g jagód
100 g cukru
100 g orzechów włoskich
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier:
200 g serka kremowego typu philadelphia (ja użyłem serka kremowego z dodatkiem
soli i bardzo polecam, bo nadaje kremu ciekawej nutki)
200 g białej czekolady
100 g jagód
Posypka (3 rodzaje posypki do wyboru):
1) 50 g orzechów włoskich
2) 100 g herbatników
3) 100 g mąki
70 g cukru
50 g zimnego masła
Dodatkowo:
50 g masła do posmarowania płatu ciasta
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
Jak zrobić idealne jagodzianki rolls?
Ciasto:
- W misie układamy wszystkie składniki ciasta oprócz masła. Zaczynamy wyrabiać lepkie ciasto. Najlepiej i najlżej to robić za pomocą robota kuchennego.
- Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy masło w temperaturze pokojowej i wyrabiamy przez ok. 5-7 min, aż powstanie elastyczne, ale nadal lekko lepkie ciasto.
- Przekładamy do lekko natłuszczonej misy. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia do lodówki na 5-6 godzin, albo w temp. pokojowej na 2 godziny i potem godzinę w lodówce, aby ciasto się schłodziło. Wtedy będzie miało poprawną konsystencję.
Nadzienie:
- Kiedy ciasto już porządnie urośnie, wtedy zabieramy się za nadzienie. Jagody myjemy, osuszamy, usuwamy wszelkie liście.
- Orzechy siekamy.
- W misie łączymy wszystkie składniki nadzienia. Mieszamy. Lekko ugniatamy łyżką bardzo małą część jagód, aby puściły sok. Nie ucieramy wszystkich jagód, tylko bardzo małą ich część, aby nasze nadzienie nadal pozostawało tylko lekko wilgotne, a także skrobia wchłonęła powstały sok i zwarła to wszystko.
- Staramy się, aby nadzienie długo nie stało, bo puści za dużo soku.
Formowanie i pieczenie jagodzianek:
- Dno formy o wymiarach 30 x 20 cm posypujemy kaszą manną (może być też bułka tarta). Wchłonie ona sok, który puszczą jagody podczas pieczenia i ciasto ładnie się przypiecze od dołu.
- Wyrośnięte ciasto łagodnie odgazowujemy. Przekładamy na stolnicę i krótko zagniatamy.
- Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na płat o wymiarach ok. 40 x 30 cm. Musi być dosyć cienkie.
- Powierzchnię płatu smarujemy roztopionym masłem (50 g) i na to wykładamy całe nasze nadzienie. Łagodnie równamy po całej powierzchni, ale zostawiając 2 cm marginesu.
- Ciasto zwijamy od dłuższego boku. Odkrawamy 2-3 cm od boków powstałej rolady, bo w tamtych miejscach zazwyczaj nie ma nadzienia. Roladę kroimy ostrym nożem na 12 równych części tak, aby otrzymalibyśmy ślimaczki.
- Ciasno układamy powstałe bułeczki w formie do pieczenia.
- Odstawiamy pod przykryciem na 1-2 godziny, aby ładnie urosły i podwoiły swoją objętość.
- Kiedy jagodzianki wyrosną. Jajko roztrzepujemy z łyżeczką wody i smarujemy powierzchnię drożdżówek.
- Wyrośnięte jagodzianki rolls pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (funkcja pieczenia góra-dół) przez ok. 30-40 min, do momentu, aż bardzo ładnie się zrumienią od wierzchu.
Lukier:
- Czekoladę kruszymy i topimy na kąpieli wodnej, bądź w kuchence mikrofalowej. Jeżeli topimy w mikrofali, to robimy to krótkimi interwałami, czyli 15 sek w mikrofali, mieszamy, 15 sek podgrzewamy, mieszamy i tak do momentu aż się roztopi.
- Serek kremowy mieszamy z jagodami, aby nabrał intensywnego kolorku. Dodajemy roztopioną czekoladę i ubijamy za pomocą trzepaczki przez ok. 30 sek, aż otrzymamy dosyć gęsty i puszysty lukier.
- Tak otrzymanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe jagodzianki.
Posypka:
- Jeżeli wybieramy jako posypkę orzechy włoskie, lub herbatniki, to zwyczajnie je kruszymy i posypujemy powierzchnię jagodzianek.
- Jeżeli wybieramy jako posypkę kruszonkę, to wszystkie składniki kruszonki ucieramy rękoma do powstanie sypkiej kruszonki (przypomina czymś mokry piasek). Powstałą kruszonkę przesypujemy na blaszkę i podpiekamy w 200 stopniach (góra-dół) przez ok. 8-10 min, aż łagodnie się zrumieni. Posypujemy jagodzianki rolls.
Jagodzianki rolls z kruszonką |
Jak widać takie jagodzianki smakują mega pysznie! Zajadałem się nimi ze smakiem.
Jeżeli upieczecie je, to bardzo gorąco zachęcam do opublikowania zdjęcia Waszych jagodzianek rolls na Instagramie, oznaczając mój profil @lukarzkuchasz oraz wstawiając #jagodziankirolls, albo na facebooku, oznaczając zdjęcie profilem Kuchnia Łukasza i tymże hashtagiem.
Będzie mi bardzo miło, jeżeli jagodzianki rolls pójdą szeroko w świat!
- Łukarzkuchasz
7 comments
Hejka! Przede wszystkim chciałam powiedziec, że masz cudownego bloga! Pyszne przepisy z przepięknymi zdjęciami�� Jak tylko zobaczyłam te jagodzianki wiedziałam, że muszę je zrobić, wyglądają niesamowicie. Chciałam tylko zapytać czy jagody mogą być mrożone?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Julianna��
Mogą być mrożone ;)
UsuńCudownie wyglądają, i tak pewnie smakują!
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne i piękne fotki! :)
OdpowiedzUsuńHej :) czy zamiast jagód można użyć truskawek lub malin? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna, jednak dla mnie smakują wyborowo tylko i wyłącznie z jagodami.
UsuńNo po prostu mistrzostwo! I jeszcze te posypki... Wspaniale się czyta pana bloga :-) A przepis oczywiście zapisuję!
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)