Klasyczne mini serniczki

czwartek, maja 28, 2020

Klasyczne mini serniczki

 Wiem jedno, że sernik to danie do którego mam bardzo wielki sentyment. Od dłuższego czasu piekłem go non stop i to w tak przeróżnych wersjach! Z czasem ta pasja lekko ustała, ale nadal kocham tą kremową konsystencję dobrze wypieczonego serniczka. A może to jest właśnie powrót, nowy szlak w moim wypiekaniu serników? Możliwie, ale jeszcze nie wiem. Wiem jedno i śmiało stwierdzę, że wypiekłem ich ponad 100, a nawet próbowałem założyć oddzielnego bloga poświęconego temu daniu, ale jakoś nie wypaliło, a może ja się przepaliłem.

 Dzisiaj mam dla Was przepis na najprostszy, a zarazem najpyszniejszy sernik klasykę w wersji mini. Żadnych dodatków, tylko czysty smak sernika, kremowa konsystencja, lekki chrup herbatników i uśmiech, który zagości na Waszej twarzy po spróbowaniu. Klasyczne mini serniczki wychodzą obłędne! Można je podać z dowolnym ulubionym dodatkiem. Ja lubię jeść je tak prosto... wydostać z papilotki i zacinać bez dodatków. 
 Są idealne do lunch boxów, bądź do zabrania na piknik. Takie mini serniczki podane na stole imprezowym prezentują się uroczo!

Warto trochę napisać o twarogu. Właśnie twarogu, a nie serze z kubełka. Zawsze polecam robić serniki na twarogu, bo jednak jego smak daje jakiś efekt woow, którego nie ma w sobie ser z kubełka. Twaróg należy przygotować w bardzo prosty sposób, przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mielenia o najdrobniejszych oczkach (nie lubię tego sposobu, bo wtedy mam pół kuchni w grudkach twarogu) , albo tak jak zazwyczaj robię to ja - przygotowywać sernik w malakserze. Wiem, że większość sernikomanów powie, że to nie poprawna technika, ale wedle mnie zawsze się sprawdza na 100, a na dodatek jest prościej, szybciej i nic nie tracimy. Głównie, aby miksować z umiarem, wtedy wszystko się uda. Rzecz jasna, jak użyjecie do przepisu gotowego sera z kubełka, to też będzie dobry.

W przepisie podaję dwie opcje przygotowania masy serowej: w malakserze i bez malaksera.

Trochę się rozpisałem, ale zabierzmy się za przygotowanie! 


Klasyczne mini serniczki - przepis: 

Składniki na 12 mini serniczków:
80 g ciasteczek maślanych/herbatników
20 g masła
500 g twarogu tłustego 6-9%
70 g masła
½ szklanki cukru
3 jajka rozmiaru L
½ łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka mąki pszennej

Jak zrobić klasyczne mini serniczki? 

Spód: 
  • Formę na babeczki wykładamy papilotkami.
  • Ciastka mielimy w malakserze, dodajemy roztopione masło (20 g) i mielimy, aż otrzymamy drobną kruszonkę przypominającą mokry piasek. Tak powstałą kruszonką wykładamy dno papilotek i dociskamy za pomocą dna kieliszka, lub malej buteleczki. Do każdej papilotki dałem ok. ¾ łyżki masy herbatnikowej. 
  • Podpiekamy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku (funkcja góra-dół) przez ok. 4-5 min. Dostajemy z piekarnika.
Masa serowa w malakserze:
  • Do malaksera (można też użyć blendera z kielichem ala malakser) wrzucamy twaróg. Mielimy do czasu, aż twaróg będzie kremowej konsystencji, ale nadal mogą w nim pozostawać małe grudki, w trakcie przygotowania zmieli się idealnie. Jeżeli nasz pojemnik jest mały, to warto mielenie podzielić na dwa podejścia.
  • Do kielicha wlewamy roztopione i przestudzone masło, oraz wrzucamy cukier. Miksujemy, aż składniki się połączą i nie pozostanie widocznych większych grudek twarogu. Zazwyczaj na tym etapie mielenie staje się łatwiejsze dzięki większej ilości płynów, masa staje się bardziej gładka i płynna. Czas od czasu, warto zgarniać twaróg z boków kielicha.
  • Po tym, wbijamy jajka. Miksujemy na średnich obrotach, aż całość się połączy i jak tylko masa będzie jednolita przestajemy miksować. Jeżeli zaczniemy jajka ubijać, a nie prosto łączyć z masą, to serniczki nam popękają.
  • Do masy serowej dodajemy sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Miksujemy, aż składniki się połączą.

Masa serowa bez malaksera:
  • Jeżeli nie mamy malaksera, to wciąż możemy przygotować sernik. Twaróg można trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia o najmniejszych oczkach, można użyć praski do ziemniaków, albo zwyczajnie użyć sera/zmielonego twarogu z kubełka, ale wtedy wybierajcie najlepszej jakości.
  • Topimy masło, studzimy i ucieramy z cukrem. Można to zrobić za pomocą trzepaczki.
  • Dodajemy zmielony twaróg i miksujemy do połączenia się składników. 
  • Wbijamy jajka i ubijamy za pomocą trzepaczki na jednolitą konsystencję. Nie ubijamy zbyt mocno (max 20 sek, aż ta masa stanie się głądka), bo to spowoduje, że masa napowietrzy się i serniczki popękają podczas pieczenia. 
  • Do masy dodajemy obie mąki, sól i łagodnie mieszamy do połączenia się składników.
Pieczenie serniczków: 
  • Na podpieczone spodki wylewamy masę sernikową. Wypełniamy prawie po sam wierzch. 
  • Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni, funkcja góra-dól i pieczemy przez ok. 25 min, muszą pozostać lekko miękkie na środku. 
  • Upieczone serniczki studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie chłodzimy 2-3 godziny w lodówce.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Klasyczne mini serniczki


Klasyczne mini serniczki

Klasyczne mini serniczki

Podobne przepisy

1 comments

  1. Przepis do wyprobowania. Teraz wiem dlaczego moje serniki ktore wczesniej pieklam pekaly, zbyt dlugo ubijalam....

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: