Klasyczne mini serniczki
czwartek, maja 28, 2020Wiem jedno, że sernik to danie do którego mam bardzo wielki sentyment. Od dłuższego czasu piekłem go non stop i to w tak przeróżnych wersjach! Z czasem ta pasja lekko ustała, ale nadal kocham tą kremową konsystencję dobrze wypieczonego serniczka. A może to jest właśnie powrót, nowy szlak w moim wypiekaniu serników? Możliwie, ale jeszcze nie wiem. Wiem jedno i śmiało stwierdzę, że wypiekłem ich ponad 100, a nawet próbowałem założyć oddzielnego bloga poświęconego temu daniu, ale jakoś nie wypaliło, a może ja się przepaliłem.
Dzisiaj mam dla Was przepis na najprostszy, a zarazem najpyszniejszy sernik klasykę w wersji mini. Żadnych dodatków, tylko czysty smak sernika, kremowa konsystencja, lekki chrup herbatników i uśmiech, który zagości na Waszej twarzy po spróbowaniu. Klasyczne mini serniczki wychodzą obłędne! Można je podać z dowolnym ulubionym dodatkiem. Ja lubię jeść je tak prosto... wydostać z papilotki i zacinać bez dodatków.
Są idealne do lunch boxów, bądź do zabrania na piknik. Takie mini serniczki podane na stole imprezowym prezentują się uroczo!
Warto trochę napisać o twarogu. Właśnie twarogu, a nie serze z kubełka. Zawsze polecam robić serniki na twarogu, bo jednak jego smak daje jakiś efekt woow, którego nie ma w sobie ser z kubełka. Twaróg należy przygotować w bardzo prosty sposób, przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mielenia o najdrobniejszych oczkach (nie lubię tego sposobu, bo wtedy mam pół kuchni w grudkach twarogu) , albo tak jak zazwyczaj robię to ja - przygotowywać sernik w malakserze. Wiem, że większość sernikomanów powie, że to nie poprawna technika, ale wedle mnie zawsze się sprawdza na 100, a na dodatek jest prościej, szybciej i nic nie tracimy. Głównie, aby miksować z umiarem, wtedy wszystko się uda. Rzecz jasna, jak użyjecie do przepisu gotowego sera z kubełka, to też będzie dobry.
W przepisie podaję dwie opcje przygotowania masy serowej: w malakserze i bez malaksera.
Trochę się rozpisałem, ale zabierzmy się za przygotowanie!
Klasyczne mini serniczki - przepis:
Składniki na 12 mini serniczków:80 g ciasteczek maślanych/herbatników
20 g masła
500 g twarogu tłustego 6-9%
70 g masła
½ szklanki cukru
3 jajka rozmiaru L
½ łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
Jak zrobić klasyczne mini serniczki?
Spód:
- Formę na babeczki wykładamy papilotkami.
- Ciastka mielimy w malakserze, dodajemy roztopione masło (20 g) i mielimy, aż otrzymamy drobną kruszonkę przypominającą mokry piasek. Tak powstałą kruszonką wykładamy dno papilotek i dociskamy za pomocą dna kieliszka, lub malej buteleczki. Do każdej papilotki dałem ok. ¾ łyżki masy herbatnikowej.
- Podpiekamy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku (funkcja góra-dół) przez ok. 4-5 min. Dostajemy z piekarnika.
Masa serowa w malakserze:
- Do malaksera (można też użyć blendera z kielichem ala malakser) wrzucamy twaróg. Mielimy do czasu, aż twaróg będzie kremowej konsystencji, ale nadal mogą w nim pozostawać małe grudki, w trakcie przygotowania zmieli się idealnie. Jeżeli nasz pojemnik jest mały, to warto mielenie podzielić na dwa podejścia.
- Do kielicha wlewamy roztopione i przestudzone masło, oraz wrzucamy cukier. Miksujemy, aż składniki się połączą i nie pozostanie widocznych większych grudek twarogu. Zazwyczaj na tym etapie mielenie staje się łatwiejsze dzięki większej ilości płynów, masa staje się bardziej gładka i płynna. Czas od czasu, warto zgarniać twaróg z boków kielicha.
- Po tym, wbijamy jajka. Miksujemy na średnich obrotach, aż całość się połączy i jak tylko masa będzie jednolita przestajemy miksować. Jeżeli zaczniemy jajka ubijać, a nie prosto łączyć z masą, to serniczki nam popękają.
- Do masy serowej dodajemy sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Miksujemy, aż składniki się połączą.
Masa serowa bez malaksera:
- Jeżeli nie mamy malaksera, to wciąż możemy przygotować sernik. Twaróg można trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia o najmniejszych oczkach, można użyć praski do ziemniaków, albo zwyczajnie użyć sera/zmielonego twarogu z kubełka, ale wtedy wybierajcie najlepszej jakości.
- Topimy masło, studzimy i ucieramy z cukrem. Można to zrobić za pomocą trzepaczki.
- Dodajemy zmielony twaróg i miksujemy do połączenia się składników.
- Wbijamy jajka i ubijamy za pomocą trzepaczki na jednolitą konsystencję. Nie ubijamy zbyt mocno (max 20 sek, aż ta masa stanie się głądka), bo to spowoduje, że masa napowietrzy się i serniczki popękają podczas pieczenia.
- Do masy dodajemy obie mąki, sól i łagodnie mieszamy do połączenia się składników.
Pieczenie serniczków:
- Na podpieczone spodki wylewamy masę sernikową. Wypełniamy prawie po sam wierzch.
- Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni, funkcja góra-dól i pieczemy przez ok. 25 min, muszą pozostać lekko miękkie na środku.
- Upieczone serniczki studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie chłodzimy 2-3 godziny w lodówce.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
3 comments
Przepis do wyprobowania. Teraz wiem dlaczego moje serniki ktore wczesniej pieklam pekaly, zbyt dlugo ubijalam....
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że od sernika wolę wiele innych ciast, można powiedzieć, że nie jestem wielką fanką sernika (chyba w przeciwieństwie do Ciebie), ale jak zobaczyłam Twój przepis w wersji mini, to musiałam zrobić:) Robią super wrażenie na stole, a każdy zdziwiony, że to sernik:D
OdpowiedzUsuńSuper! Dziękuję.
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)