Cynamonka (giant cinnamon roll)
sobota, lutego 13, 2021Cynamonka (giant cinnamon roll) - przepis |
Dobrym cinnamon rolls nigdy nie odmówię! Uwielbiam i wiem, że Wy też, bo pieczecie je non stop (przepis na cinnamon rolls TUTAJ). Tym razem wersja maxi dla prawdziwych łasuchów - cynamonka, czyli giant cinnamon roll! To same niebo cynamonowe zwinięte z hojną ilością masła w puchate jak chmurka ciasto i zapieczone do lekkiej chrupkości. Jest tak dobra, że mógłbym ją zjeść całą tuż po upieczeniu... naprawdę mógłbym! Cynamonka, to ostatnio mój ulubiony przepis - przyznam, że takiej dobrej jak ta, nigdy jeszcze nie jadłem. Podobną drożdżówkę piekłem na 7 urodziny bloga i na ogół piekę ją bardzo często, chociaż nie mam mody wracać i powtarzać przepisów, ale ten cynamonowy rarytas mnie zmusza.
Cynamonka (giant cinnamon roll) - przepis
Składniki na formę 21-24 cm:
500 g mąki pszennej
7 g drożdży suchych
250 g mleka
1 jajko
50 g cukru
1/4 łyżeczki soli
60 g masła
100 g masła (w temp. pokojowej)
4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
4 łyżki cukru trzcinowego
Lukier:
50 g masła w temperaturze pokojowej
100 g serka kremowego
5 łyżeczek mleka
125 g cukru pudru
Jak zrobić giant cinnamon roll?
- W misie łączymy mąkę, drożdże, mleko (w temp. pokojowej), jajko, cukier, sól i wyrabiamy mikserem przez ok. 5 min na twarde ciasto.
- Dodajemy miękkie masło w temperaturze pokojowej i wyrabiamy kolejne 5 min, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk.
- Wyrobione ciasto zwijamy w kulę i odstawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godz, aż porządnie wyrośnie.
- Po tym, odgazowujemy wyrośnięte ciasto, krótko wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30-40 min.
- W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia cynamonowego łączymy między sobą.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokątny płat o wymiarach 50 x 30 cm.
- Całą powierzchnię ciasta smarujemy masą cynamonową.
- Płat kroimy na 5-6 podłużnych pasków. Zwijamy je wszystkie w jedną dużą cynamonkę, czyli zwijamy pierwszy pasek, następnie zwiniętą rolkę układamy na kolejny pasek, zwijamy itd.
- Otrzymaną cynamonkę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 min,
- Wyrośnięte ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min.
- W między czasie przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i ubijamy mikserem, albo za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitego, płynnego lukru. Jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dodajemy jeszcze mleka.
- Jeszcze ciepłą cynamonkę dekorujemy lukrem.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
Giant cinnamon roll |
9 comments
Olbrzymia!
OdpowiedzUsuńStrzał w dziesiątkę z tym lukrem! Sprawia, że cynamonka jest jeszcze lepsza:)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie, z chęcią bym zjadła.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, idealna do popołudniowej kawy. Gdy tylko kupię nowy sprzęt do kuchni to na pewno wypróbuję ten przepis. Niestety stara kuchenka mi się popsuła, więc póki co nie mogę eksperymentować w kuchni. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zdrowe przepisy, ponieważ są pyszne i dostarczają wiele witamin. Póki co mam kuchnię w remoncie i dopiero czekam na mój nowy sprzęt AGD, który zamówiłam w zestawie. Jednak gdy tylko wszystko będzie gotowe to odtworzę ten przepis.
OdpowiedzUsuńSamo czytanie i oglądanie już było przyjemnością :-)
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam tylko małe rollsy cynamonowe, ale chyba skuszę się na tego dużego! Akurat dostałam nowy robot planetarny z Ariete więc to dobra okazja, żeby go wypróbować
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)