Cynamonka (giant cinnamon roll)

sobota, lutego 13, 2021

Cynamonka (giant cinnamon roll) - przepis
Cynamonka (giant cinnamon roll) - przepis

Dobrym cinnamon rolls nigdy nie odmówię! Uwielbiam i wiem, że Wy też, bo pieczecie je non stop (przepis na cinnamon rolls TUTAJ). Tym razem wersja maxi dla prawdziwych łasuchów - cynamonka, czyli giant cinnamon roll! To same niebo cynamonowe zwinięte z hojną ilością masła w puchate jak chmurka ciasto i zapieczone do lekkiej chrupkości. Jest tak dobra, że mógłbym ją zjeść całą tuż po upieczeniu... naprawdę mógłbym! Cynamonka, to ostatnio mój ulubiony przepis - przyznam, że takiej dobrej jak ta, nigdy jeszcze nie jadłem. Podobną drożdżówkę piekłem na 7 urodziny bloga i na ogół piekę ją bardzo często, chociaż nie mam mody wracać i powtarzać przepisów, ale ten cynamonowy rarytas mnie zmusza.

Cynamonka (giant cinnamon roll) - przepis

Składniki na formę 21-24 cm:

500 g mąki pszennej 
7 g drożdży suchych
250 g mleka 
1 jajko 
50 g cukru
1/4 łyżeczki soli
60 g masła 

100 g masła (w temp. pokojowej)
4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
4 łyżki cukru trzcinowego

Lukier: 
50 g masła w temperaturze pokojowej 
100 g serka kremowego 
5 łyżeczek mleka 
125 g cukru pudru


Jak zrobić giant cinnamon roll? 

  • W misie łączymy mąkę, drożdże, mleko (w temp. pokojowej), jajko, cukier, sól i wyrabiamy mikserem przez ok. 5 min na twarde ciasto. 
  • Dodajemy miękkie masło w temperaturze pokojowej i wyrabiamy kolejne 5 min, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk. 
  • Wyrobione ciasto zwijamy w kulę i odstawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godz, aż porządnie wyrośnie. 
  • Po tym, odgazowujemy wyrośnięte ciasto, krótko wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30-40 min.
  • W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia cynamonowego łączymy między sobą.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokątny płat o wymiarach 50 x 30 cm.
  • Całą powierzchnię ciasta smarujemy masą cynamonową.
  • Płat kroimy na 5-6 podłużnych pasków. Zwijamy je wszystkie w jedną dużą cynamonkę, czyli zwijamy pierwszy pasek, następnie zwiniętą rolkę układamy na kolejny pasek, zwijamy itd.
  • Otrzymaną cynamonkę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 min,
  • Wyrośnięte ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min.
  • W między czasie przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i ubijamy mikserem, albo za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitego, płynnego lukru. Jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dodajemy jeszcze mleka.
  • Jeszcze ciepłą cynamonkę dekorujemy lukrem. 
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Cynamonka (giant cinnamon roll) - przepis

Cynamonka (giant cinnamon roll) - przepis

Cynamonka (giant cinnamon roll) - przepis
Giant cinnamon roll


Podobne przepisy

0 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: