Pączki kokosowe a la Raffaello

środa, lutego 10, 2021

Pączki kokosowe a la Raffaello przepis

 Pączki kokosowe a la Raffaello, czyli mój własny, mały Everest tego rocznego karnawału. Są obłędne w smaku, ale musiałem się sporo napracować, aż otrzymałem wymarzony efekt. Pierwsza próba była całkowitą klęską (przesiąknięte tłuszczem, ciężkie, zbite i surowe w środku... najgorsze jakie kiedyś mi wyszły), już myślałem, że odłożę ten pomysł na następny rok, ale jednak stwierdziłem, że sprobuję jeszcze raz. Spędziłem cały wieczór wyszukując w internetach jakie błędy popełniłem i z rana zabrałem się za robotę. Czułem jakąś pewność, no i w końcu się udało! Wyszły wprost perfekcyjne.

Są niczym lekka, puchata chmurka kokosowa, wypełniona obfitą ilością kremu z białej czekolady. Wszystko to przykrywa słodko kokosowa, lekko chrupiąca warstwa lukru Malibu i wiórków kokosowych. Są to najwspanialsze pączki jakie kiedyś udało mi się zrobić. Z obwódką też, rzecz jasna! Musicie wypróbować. 
<

Kilka dobrych wskazówek przed smażeniem pączków kokosowych. 
  1. Wszystkie składniki na ciasto pączkowe muszą być w temperaturze pokojowej! 
  2. Ciasto wychodzi dosyć lepkie, więc najlepiej wyrabiać za pomocą miksera. 
  3. Przy formowaniu i wyrabianiu staramy się minimalnie podsypywać mąką, tylko tyle by nie lepiło się. 
  4. Dajemy pączkom dobrze się nastać i wyrosnąć, bo tylko dobrze wyrośnięte ciasto po upieczeniu będzie miało obwódkę/obrączkę. 
  5. Jeżeli daje się to trudno, to można zwilżyć dłonie olejem. 
  6. Zawsze dodaję alkohol do ciasta, bo wtedy pączki mniej nasiąkają tłuszczem. 
  7. Smażymy w rozgrzanym do 170-175 st. tłuszczu (najlepiej skorzystać z termometru cukierniczego). 
  8. Jeżeli nie mamy rękawa cukierniczego, to możemy skorzystać z woreczka strunowego, wystarczy, że odkroimy jeden róg woreczka, zrobimy w pączku dziurkę i nafaszerujemy. 
  9. Nadziewamy jeszcze lekko, lekko ciepłe pączki, bo wtedy wpakujemy do środka więcej kremu (nie mogą być gorące, bo krem się rozpłynie).

Pączki kokosowe a la Raffaello - przepis: 

Ciasto na pączki: 
700 g mąki pszennej (ja używam typu 550)
100 g wiórków kokosowych
50 g drożdży świeżych + 3 łyżeczki cukru
2 jajka
2 żółtka
60 g cukru (ok. 1/4 szklanki)
250 ml mleka
100 g masła 
2 łyżki mocnego alkoholu
Szczypta soli 
Olej do smażenia

Krem z białej czekolady:
400 g śmietanki kremówki (30-36 %)
300 g białej czekolady
Kropka ekstraktu wanilii

Lukier: 
300 g cukru pudru
3-4 łyżki Malibu (można dodać po prostu mleko, lub sok z cytryny) 

Dekoracja: 
Wiórki kokosowe i chipsy kokosowe

Jak zrobić pączki Raffaello? 

Krem: 
  • Przygotowanie zaczynamy od zrobienia kremu, bo musi porządnie się schłodzić. 
  • Śmietankę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią pokruszoną na drobne kawałki białą czekoladę. Odstawiamy na chwilę. Po chwili mieszamy, aż masa połączy się i będzie gładka. Pod koniec dodajemy ekstrakt wanilii, mieszamy. 
  • Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Dopóki zrobimy pączki, to krem już się dobrze schłodzi. 
Pączki: 
  • Drożdże rozcieramy z cukrem na płynną masę. Najlepiej to robić np. w kubku energicznie mieszając, aż drożdże i cukier połączą się, i będą płynne.
  • Jajka, żółtka, cukier ubijamy przez ok. 3-4 min, aż będą puszyste. 
  • Do ubitych jajek dodajemy ciepłe mleko (w temp. pokojowej), mąkę, kokos, sól, alkohol i wyrabiamy przez ok. 5 min, aż powstanie lepkie, elastyczne ciasto. 
  • Dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy kolejne 5 min. 
  • Tak przygotowane ciasto przekładamy do misy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Muszą podwoić swoją objętość.
  • Jak ciasto urośnie, przekładamy go na lekko podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 18-20 równych części. 
  • Z każdego kawałeczka formujemy pączek/ładną kulkę. Najprościej to zrobić za pomocą kolejnych kroków: położyć kawałeczek ciasta na lekko podsypaną mąką stolnicę, spłaszczyć i składać boki do środka, aż powstanie ładna kula. 
  • Uformowane pączki układamy na posmarowanej olejem, lub oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Muszą podwoić swoją objętość.


Smażenie:
  • Garnek wypełniamy olejem na poziome 5-6 cm od dna. Olej nagrzewamy do 170-175 stopni. W takiej temperaturze wrzucony do oleju kawałeczek ciasta musi zacząć smażyć się, czyli otaczać się dookoła bąbelkami i powoli brązowieć. Najdokładniej będzie z termometrem cukierniczym (gorąco polecam nabyć, bo to niezbędnik każdego kucharza, bądź gospodyni).
  • Wyrośnięte pączki smażymy w rozgrzanym oleju przez ok. 1-1,5 min z każdej strony. Muszą ładnie urosnąć i zazłocić się.
  • Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniczku.
Wykończenie: 
  • Kiedy pączki będą już upieczone, wtedy wydostajemy krem z lodówki i ubijamy mikserem na gładki, sztywny i puszysty krem. Trwa to ok. 2-4 min w zależności od mocy miksera. 
  • Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków (lub dowolną dłuższą tylką).
  • Hojnie nadziewamy kremem jeszcze lekko, lekko ciepłe pączki.
  • Łączymy składniki lukru, mieszamy aż będzie gładki, bez grudek. Polewamy nim pączki. Dekorujemy wiórkami kokosowymi i chipsami koksowymi. 
  • Zajadamy bez wyrzutów sumienia, bo w Tłusty Czwartek można!
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć i video zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Pączki kokosowe a la Raffaello przepis

Pączki kokosowe a la Raffaello przepis

Pączki kokosowe a la Raffaello przepis



Podobne przepisy

0 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: