Pączki kokosowe a la Raffaello

środa, lutego 10, 2021

Pączki kokosowe a la Raffaello przepis

 Pączki kokosowe a la Raffaello, czyli mój własny, mały Everest tego rocznego karnawału. Są obłędne w smaku, ale musiałem się sporo napracować, aż otrzymałem wymarzony efekt. Pierwsza próba była całkowitą klęską (przesiąknięte tłuszczem, ciężkie, zbite i surowe w środku... najgorsze jakie kiedyś mi wyszły), już myślałem, że odłożę ten pomysł na następny rok, ale jednak stwierdziłem, że sprobuję jeszcze raz. Spędziłem cały wieczór wyszukując w internetach jakie błędy popełniłem i z rana zabrałem się za robotę. Czułem jakąś pewność, no i w końcu się udało! Wyszły wprost perfekcyjne.

Są niczym lekka, puchata chmurka kokosowa, wypełniona obfitą ilością kremu z białej czekolady. Wszystko to przykrywa słodko kokosowa, lekko chrupiąca warstwa lukru Malibu i wiórków kokosowych. Są to najwspanialsze pączki jakie kiedyś udało mi się zrobić. Z obwódką też, rzecz jasna! Musicie wypróbować. 
<

Kilka dobrych wskazówek przed smażeniem pączków kokosowych. 
  1. Wszystkie składniki na ciasto pączkowe muszą być w temperaturze pokojowej! 
  2. Ciasto wychodzi dosyć lepkie, więc najlepiej wyrabiać za pomocą miksera. 
  3. Przy formowaniu i wyrabianiu staramy się minimalnie podsypywać mąką, tylko tyle by nie lepiło się. 
  4. Dajemy pączkom dobrze się nastać i wyrosnąć, bo tylko dobrze wyrośnięte ciasto po upieczeniu będzie miało obwódkę/obrączkę. 
  5. Jeżeli daje się to trudno, to można zwilżyć dłonie olejem. 
  6. Zawsze dodaję alkohol do ciasta, bo wtedy pączki mniej nasiąkają tłuszczem. 
  7. Smażymy w rozgrzanym do 170-175 st. tłuszczu (najlepiej skorzystać z termometru cukierniczego). 
  8. Jeżeli nie mamy rękawa cukierniczego, to możemy skorzystać z woreczka strunowego, wystarczy, że odkroimy jeden róg woreczka, zrobimy w pączku dziurkę i nafaszerujemy. 
  9. Nadziewamy jeszcze lekko, lekko ciepłe pączki, bo wtedy wpakujemy do środka więcej kremu (nie mogą być gorące, bo krem się rozpłynie).

Pączki kokosowe a la Raffaello - przepis: 

Ciasto na pączki: 
700 g mąki pszennej (ja używam typu 550)
100 g wiórków kokosowych
50 g drożdży świeżych + 3 łyżeczki cukru
2 jajka
2 żółtka
60 g cukru (ok. 1/4 szklanki)
250 ml mleka
100 g masła 
2 łyżki mocnego alkoholu
Szczypta soli 
Olej do smażenia

Krem z białej czekolady:
400 g śmietanki kremówki (30-36 %)
300 g białej czekolady
Kropka ekstraktu wanilii

Lukier: 
300 g cukru pudru
3-4 łyżki Malibu (można dodać po prostu mleko, lub sok z cytryny) 

Dekoracja: 
Wiórki kokosowe i chipsy kokosowe

Jak zrobić pączki Raffaello? 

Krem: 
  • Przygotowanie zaczynamy od zrobienia kremu, bo musi porządnie się schłodzić. 
  • Śmietankę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią pokruszoną na drobne kawałki białą czekoladę. Odstawiamy na chwilę. Po chwili mieszamy, aż masa połączy się i będzie gładka. Pod koniec dodajemy ekstrakt wanilii, mieszamy. 
  • Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Dopóki zrobimy pączki, to krem już się dobrze schłodzi. 
Pączki: 
  • Drożdże rozcieramy z cukrem na płynną masę. Najlepiej to robić np. w kubku energicznie mieszając, aż drożdże i cukier połączą się, i będą płynne.
  • Jajka, żółtka, cukier ubijamy przez ok. 3-4 min, aż będą puszyste. 
  • Do ubitych jajek dodajemy ciepłe mleko (w temp. pokojowej), mąkę, kokos, sól, alkohol i wyrabiamy przez ok. 5 min, aż powstanie lepkie, elastyczne ciasto. 
  • Dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy kolejne 5 min. 
  • Tak przygotowane ciasto przekładamy do misy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Muszą podwoić swoją objętość.
  • Jak ciasto urośnie, przekładamy go na lekko podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 18-20 równych części. 
  • Z każdego kawałeczka formujemy pączek/ładną kulkę. Najprościej to zrobić za pomocą kolejnych kroków: położyć kawałeczek ciasta na lekko podsypaną mąką stolnicę, spłaszczyć i składać boki do środka, aż powstanie ładna kula. 
  • Uformowane pączki układamy na posmarowanej olejem, lub oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Muszą podwoić swoją objętość.


Smażenie:
  • Garnek wypełniamy olejem na poziome 5-6 cm od dna. Olej nagrzewamy do 170-175 stopni. W takiej temperaturze wrzucony do oleju kawałeczek ciasta musi zacząć smażyć się, czyli otaczać się dookoła bąbelkami i powoli brązowieć. Najdokładniej będzie z termometrem cukierniczym (gorąco polecam nabyć, bo to niezbędnik każdego kucharza, bądź gospodyni).
  • Wyrośnięte pączki smażymy w rozgrzanym oleju przez ok. 1-1,5 min z każdej strony. Muszą ładnie urosnąć i zazłocić się.
  • Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniczku.
Wykończenie: 
  • Kiedy pączki będą już upieczone, wtedy wydostajemy krem z lodówki i ubijamy mikserem na gładki, sztywny i puszysty krem. Trwa to ok. 2-4 min w zależności od mocy miksera. 
  • Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków (lub dowolną dłuższą tylką).
  • Hojnie nadziewamy kremem jeszcze lekko, lekko ciepłe pączki.
  • Łączymy składniki lukru, mieszamy aż będzie gładki, bez grudek. Polewamy nim pączki. Dekorujemy wiórkami kokosowymi i chipsami koksowymi. 
  • Zajadamy bez wyrzutów sumienia, bo w Tłusty Czwartek można!
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć i video zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Pączki kokosowe a la Raffaello przepis

Pączki kokosowe a la Raffaello przepis

Pączki kokosowe a la Raffaello przepis



Podobne przepisy

1 comments

  1. Wyglądają przepysznie, muszę koniecznie takie zrobić. Niestety jestem w trakcie remontu w kuchni, więc póki co nie mogę za bardzo eksperymentować. Chyba jeszcze trochę to potrwa, ponieważ nie umiem się zdecydować jakie blaty chcę. Przynajmniej wybrałam już takie rzeczy jak dozowniki, które przydadzą się przy zmywaniu.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: