Idealne ciasto na pizzę!

środa, października 21, 2015

Idealne ciasto na pizzę
Idealne ciasto na pizzę

 Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu! Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze zagniatam ciasto w robocie kuchennym.
 Pizza na tym cieście wychodzi po prostu wyśmienita. Zachęcam do wypróbowania idealnego ciasta na pizzę, a raczej pizzy upieczonej na tym cieście!


Przepisy z użytkiem tego ciasta: ciasteczka pizzowe, zwijane bułeczki pizzowe

Idealne ciasto na pizzę


Idealne ciasto na pizzę - składniki:


500 g mąki pszennej typ 450 (ok. 3 szklanek)
2 łyżki oliwy 
1 łyżeczka soli
7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
250 ml ciepłej wody (30-35 stopni C) (szklanka)
2 łyżeczki cukru

Idealne ciasto na pizzę - przepis:


 Do mąki dodajemy oliwę, sól i mieszamy, aby w mące pojawiły się malutkie grudki.

Idealne ciasto na pizzę

 W miseczce łączymy wodę, cukier i drożdże. Bardzo energicznie łączymy i odstawiamy na 2-3 min, aby drożdże zaczęły działać. Jeżeli robimy ze świeżymi drożdżami odstawiamy na 30-40 min.

Idealne ciasto na pizzę

 Rozczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy robotem kuchennym lub ręcznie na elastyczne ciasto przez ok. 7-10 min. Po tym ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą misy i odstawiamy pod przykryciem na 30 min.

Idealne ciasto na pizzę

  Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 równe części, formujemy kule, oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem na 30 min. Następnie z każdej części ciasta możemy piec pizzę.

Idealne ciasto na pizzę

Jak upiec pizzę z tego ciasta?


 Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o średnicy ok. 20 cm i grubości 3-5 mm. Boki robimy lekko grubsze. Placek przekładamy na blachę do pieczenia, lub formę do pizzy, lub kamień do pizzy. Po tym powierzchnię pizzy smarujemy sosem pomidorowym (Przepis na prawdziwy sos pomidorowy do pizzy TU) i na nim umieszczamy ulubione dodatki. Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 250-270 stopni (funkcja Góra+Dół) piekarniku przez ok. 7-9 min, aż brzegi pizzy znacznie zbrązowieją. Przed dostaniem pizzy z piekarnika należy sprawdzić, czy dno jest ładnie zrumienione, jeżeli jest światłe, to pieczemy dłużej, aż się zrumieni.

Idealne ciasto na pizzę!

Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz :)


Podobne przepisy

83 komentarze

  1. Ja jeszcze lubię dorzucić oregano...to ciasto zawsze się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma swoje małe chytroście :D Ja robię zawsze w wersji tradycyjnej, ale myślę, że trzeba będzie spróbować z oregano, bo dzwięczy zachęcająco! :)

      Usuń
    2. Niestety, to nie jest idealne ciasto na pizze. Smaczne ale przecietne.Idealne jest w Ave Pizza w Warszawie. Takie jak w Neapolu. Jesli ktoś jadł i wie jak je zrobic, to błagam o przepis.

      Usuń
    3. Robiłam ciasto na pizzę w Neapolu w pizzerii Triunfo,,ale to była ogromna masa,,więc gorzej o proporcje,,,tylko mąka sól drożdże i woda,,nic więcej,,ciasto wyrabiałam w ogromnej specjalnej maszynie około pół godziny,,potem robiłam małe bułeczki i odkładałam do wyrośnięcia,Było pyszne,,takie neapolitańskie Tak dla orientacji np.1kg mąki i dodatki te co pisałam wyrobić jak ciasto na makaron,,piszę tutaj o gęstości ciasta

      Usuń
    4. Nie zawsze to samo ciasto jest winne. Robię podobne ciasto, tylko że z mąki "00" i z mniejszą ilością drożdży. 0.9 kg mąki, 500 ml wody , 25 gr soli oraz 1 gr drożdży. No ale z taką małą ilością drożdży musi dojrzewać przynajmniej 6-8 godzin :) No i nie piękę w zwykłym piekarniku, tylko w specjalnym piecu domowym do pizzy gdzie jest prawie 500 stopni C :) wychodzi idealnie taka jak w najlepszych pizzeriach gwarantuje :)

      Usuń
    5. Zrobiłam! Mega! Ale olej dałam po wygnieceniu:P

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. W żadnym razie... Do pizzy używa się mąki pszennej typu 00 lub jeżeli takiej nie mamy, to używa się typu 450 :)

      Usuń
  3. ja zawsze eksperymentuje z mąkami :) nigdy jednak nie używałem mąki tortowej, wypróbuj następnym razem i dam znać 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogólnie przepis jest dobry, ale ja nie polecam wałkowania ciasta a jego rozciąganie. No i oliwę dodaję zawsze na końcu jak już ciasto jest w pewnym stopniu wyrobione :) Próbowałam już robić ciasto na pizzę na wiele sposób aż w końcu znalazłam ten właściwy. Uwielbiam domową pizzę, ta z pizzerii się chowa ;) Piękne zdjęcia Pan robi, jestem pod wrażeniem i troszkę zazdroszczę wiedzy i talentu w tej dziedzinie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Też zazwyczaj rozciągam ciasto, ale jako, że nie każdy to umie, to w przepisie użyłem sposobu z wałkowaniem :)

      Usuń
  5. Mówisz,że to jest idealne? TAki pewniak jednym słowem? ;) ja to już milion przepisów testowałami chociaz pizza to ponoć najprostsza potrawa świata to żadne ciasto idealnie nie wyszło :) a może ze mnie taka gapa.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam z tego przepisu już od 3 lat i pizza za każdym razem wychodzi perfekcyjna! :)

      Usuń
  6. Witam. Mam pytanie. Czy ciasto gotowe na pizze można zamrozić? Będę potrzebowała upiec 1 pizzę więc co zrobić z resztą ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  7. A jezeli chodzi o mrozenie ciasta to jak najbardziej mozna. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja dodaję zamiast 50ml wody 50ml piwa. Również dodaję oregano lub mieszankę ziół do pizzy��

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie a jak robicie sos do pizzy

    OdpowiedzUsuń
  10. Zazwyczaj kupuję prosty sos pomidorowy w sklepie, dodaję trochę oregano, soli, pieprzu, czosnku i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. super to ciasto ,bardzo smaczna pizza mi wyszła .ja zrobiłam z mąki orkiszowej ,jest zdrowsza od tej normalnej białej ,ciasto szybko się wyrabia i jest super .dzięki za przepis .marzena.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Fajnie, że przepis przypadł do gustu. Radzę spróbować zrobić z mąki pszennej, może będzie mniej zdrowa pizza, ale w smaku nie będzie miała sobie równych :)

      Usuń
  12. Polecam! Własnie zjadłam mniamm ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. A mnie wyszedł zakalec. Ciasto w ogóle nie chciało się upiec. Robiłam wg przepisu. Szkoda :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie zdarzałem się z wypadkiem, aby z tego ciasta wyszedł zakalec. Nie mogę powiedzieć dokładnie co to spowodowało, ale najprawdopodobniej niedokładne odmierzenie składników, lub złej jakości drożdże.
      Warto spróbować jeszcze raz, ale odmierzać składniki dokładnie, czyli używając wagi, oraz kubka miarowego i użyć jakościowych drożdży instant (ja używam dr. oetker).
      Mogło to także spowodować to, że ciasto nie wyrosło, a już zaczęto go piec, wtedy drożdże nie są jeszcze aktywne i ciasto nie wyrasta.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. NIGDY DROŻDŻE INSTANT! :) Robię tylko ze świeżych i zawsze wychodzi :)

      Usuń
  15. Super przepis!! Cała rodzina zjadała sie aż uszy się trzęsły. Rewelka na niedzielne popołudnia. Gorąco polecam wszystkim!! Pozdrawiam, Alinka

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacyjny przepis! Pierwszy raz w życiu odwazylam się sama zrobić pizzę i wyszło po prostu super! Teraz będzie to jedno z naszych głównych i najbardziej pożądanych dań :-) Wszyscy są zachwyceni. Dziękuję i pozdrawiam :-) Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy okazji dodam że stronka juz została dodana do ulubionych i jestem pewna,że jeszcze z niejednego przepisu stąd skorzystam :-)

      Usuń
    2. Dziękuję za tak miłe słowa :)
      Pozdrawiam! :3

      Usuń
  17. Mam pytanie, bo właśnie biorę się za robienie ciasta z Twojego przepisu. :) Czy mogę użyć zwykłego miksera do wyrobienia ciasta? Robota nie posiadam, a robię ze świeżych drożdzy i boję się, że będą z nimi problemy. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłym mikserem raczej nie wyjdzie. Można zagnieść rękoma :) Ze świeżymi drożdżami wyjdzie napewno.
      Pozdrawiam i udanych wypieków :3

      Usuń
  18. Rewelacyjne ciasto. Korzystałam z Twojego przepisu wiele razy, robiłam z różnych mąk i jeszcze nie zdarzyło mi się żeby nie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ile trwa zrobienie takiej pizzy łącznie z czasem potrzebnym na wyrośnięcie ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź :)

      Taki jest czas przygotowania zakładając, że mamy drożdże instant?

      Przy świeżych jest to: woda, cukier drożdże 30-40m, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto 10m, odstawiamy na 30m, dzielimy na 4 części i znowu odstawiamy na 30m i na koniec pieczenie 7-9m? Wychodzi prawie dwie godziny...

      Dużo razy ciasto musimy odstawić dlatego chciałbym się upewnić, że dobrze to zrozumiałem :)

      Usuń
    2. Z instant wychodzi za 70 min. Ze świeżymi drożdżami będzie dłużej. Świeże drożdże muszą zacząć ,,pracować" trwa to ok. 40 min w ciepłej wodzie z cukrem 😊

      Usuń
  20. Zrobiłem wczoraj, faktycznie bardzo dobre proporcje. Ja użyłem mieszanki mąki orkiszowej i zwykłej. Drożdże świeże. Wyszło super, jutro zrobię dzieciakom jakąś hawajską albo coś w tym stylu. Potem zrobię podejście do Twoich tortilli.Pozdrawiam. Marcin

    OdpowiedzUsuń
  21. Warto poświęcić czas, żeby w jakimś supermarkecie znaleźć mąkę 00. Wydaje mi się, że to w dobrej mące tkwi klucz na dobre ciasto. Próbowałem z różnymi mąkami, od 450, aż po jakieś mieszanki mąki razowej i 650, ale im wyższy numerek na mące, tym trudniej było wyrobić ciasto. Jak spróbowałem z 00, tak nie używam już żadnej innej.

    OdpowiedzUsuń
  22. Jeśli ktoś chce faktycznie oryginalną Włoską mąkę farina typ 0! (00 jest do ciast) zapraszam do kontaktu. Mój mąż jeździ ciężarówką do Włoch, może przywieźć. W Polsce nieosiągalna. tel. 603274816

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sieci sklepów Piotr i Gaweł czy jakoś tak jest oryginalna Farina Tipo 0 w normalnej wersji i w wersji do robienia focacci. Łatwo znaleźć na półce, koszt około 6-7 zł za kilogram. Nawet jest na niej Przepis jak zrobić włoska pizze, jak ktoś ma czas robić ciasto z wielokrotnym wyrastaniem to polecam, trzeba tylko oryginalne włoskie drodże suche zdobyć takie w Puszce da się kupić, ale w Polsce ich nie widziałem. A i bez kamienia do pizzy i dobrego piekarnika nie wyjdzie jak należy.

      Usuń
    2. Powiem tak, że pojęcia jak ,,Tradycyjna pizza włoska" nie ma, ponieważ każda gospodyni, bądź najlepszy kucharz we Włoszech ma swoją technikę robienia pizzy i każda jest inna. Nigdy nie spróbujemy całkowicie identycznej pizzy, nigdy nie spróbujemy ,,tradycyjnej", bo dokładne przepisu na nią nie ma.
      Co do tego, że pizza bez kamienia i piekarnika nie wyjdzie, to raczej mylne to pojęcie. Pizza wyjdzie i bez nich po prostu trzeba piec ją w samym dole piekarnika i w najwyższej temperaturze.
      Pozdrawiam 😄

      Usuń
    3. Mój mąż często bywa we Włoszech i raz pyta znajomego Włocha gdzie pójść na taka dobrą włoską pizze,a on mówi że najlepszą pizzę w życiu to jadł w Polsce, we Wrocławiu :):):)

      Usuń
  23. Próbowałem 2 razy z różnej mąki i sie nie udało��

    OdpowiedzUsuń
  24. Pizza ze szpinakiem na cieście według Twojego przepisu właśnie wylądowała w dwóch żołądkach w Gdańsku. Rewelacyjny przepis, ciasto wyśmienite! Dziękuję za recepturę, będę korzystać tylko z tej!

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepis rewelacyjny!!!W koncu mam ciasto na pizze ktora smakuje jak ta zamawiabz a nawet lepiej☺☺☺teraz w moim domu pizza jest dwa trzy razy w tygodniu☺☺☺Super super super polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, fajnie, że pizza przypadła do gustu 😄😌

      Usuń
  26. Czy z tego ciasta na pizze moge zrobic ciasteczka pizzowe?Przepis troche sie rozni jednak niekiedy potrzebuje jednej pizzy i tak pomyslalam ze moglabym ciasto wykorzystac na ciasteczka pizzowe.

    OdpowiedzUsuń
  27. Niezłe, ja dodaję jeszcze żółtko dla koloru ;-)
    Pro tip od mojej babci dla tych, którzy nie posiadają robota a nie lubią ugniatać ciasta drożdżowego: jeśli wrzucić wszystkie składniki razem (oczywiście drożdże muszą być w ciepłej wodzie z mlekiem i/lub cukrem rozieszane) i dopiero ugniatać, zajmuje to jakieś 1-3 minuty. Pamiętajcie, że gdy ciasto klei się do palców dodajemy odrobinę oleju nie mąki ;-)
    Świetnie smakuje z dodatkiem gałki muszkatołowej <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa ta technika, ale radzę używać tej podanej w przepisie (składniki dodawać kolejno) i wyrabiać 10-15 min. Efekt po takim wyrabianiu jest wcale inny, niż po 2-3 min zagniatania. Pizza jest bardziej pulchna, ale w ten sam czas chrupiąca od dna 😄
      Pozdrawiam! 😊

      Usuń
  28. Witam - masz błąd zamiast rozczyn pojawił się "Rozazyn".Zdjęcia profesjonalne:)
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :D Te literówki... ciągle mi się zdarzają :D

      Usuń
  29. Dziś wieczorem będziemy z mężem robić;) już kiedyś robiłam pizze z Twojego przepisu ☺

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo dziękuję za przepis, ciasto wyszło wprost idealnie! Pizza zniknęła w piętnaście minut, to chyba mówi wszystko :D

    OdpowiedzUsuń
  31. witam ! zrobiłam dokładnie w/g Twoich instrukcji , z tym ,że podzieliłam ciasto na 2 części . Nie wałkowałam ciasta tylko rozciągałam . W rezultacie wyszło bardzo smaczne , lekko chrupiące , nie twarde , idealnie delikatne . Z dodatkami nie szaleje tylko sos, przyprawy , salami i szynka , ser .
    Robię ciasto na pizzę z rożnych przepisów , od znajomych , z blogów kulinarnych , gazet i książek . Bywa różnie , ale tym razem wszyscy członkowie rodziny stwierdzili ,że: pizza jest lekka , ciasto cienkie , lekko chrupiące i co najważniejsze smaczne . Nam smakowało , następną pizzę zrobimy z innymi dodatkami ,ale na cieście z Twojego przepisu . Dziękuje , pozdrawiam ,życzę szczęśliwego Nowego Roku i powodzenia -Irena

    OdpowiedzUsuń
  32. Jeśli zużyję połowę ciasta to resztę mogę przechować w lodówce na następny dzień? I wtedy takie wyrosnięte kulki wkładam do lodówki? Przykryć je czymś? I po wyjęciu na jaki czas zostawić do wyrosnięcia?

    OdpowiedzUsuń
  33. Jeśli zużyję połowę ciasta to resztę mogę przechować w lodówce na następny dzień? I wtedy takie wyrosnięte kulki wkładam do lodówki? Przykryć je czymś? I po wyjęciu na jaki czas zostawić do wyrosnięcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej zamrozić ciasto, wtedy napewno nic z nim się nie stanie, a następnego dnia 40 min przed przygotowaniem pizzy wybrać i pozostawić w ciepłym miejscu, aby rozmroziło się i urosło.
      W lodówce nigdy nie próbowałem.

      Usuń
    2. W lodówce jak najbardziej ,,można przechować do następnego dnia,,

      Usuń
  34. Łukaszku ciasto mi wyszło gumowate co zrobiłam nie tak ? Za dużo składników? Wydaje mi się że ciasto się zaparzylo chyba ? Ale dlaczego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może tu być kilka przyczyn:
      Zbyt dużo składników na górze ciasta
      Słabo rozgrzany piekarnik
      Źle wyrośnięte ciasto
      Radzę spróbować jeszcze raz, napewno musi się udać :) Powodzenia!

      Usuń
  35. Gratulacje Chłopaku!!! To pierwsze ciasto na pizze, które mi wyszło na serio idealne! W końcu, po prawie 20 latach mogę skończyć poszukiwania ... już innego ciasta nie zrobię. Pozdrawiam i respect! ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Robię piąty raz ciasto z tego przepisu i jest IDEALNE ! Dzięki za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Cholera wkoncu super przepis na ciasto, wyszło idealne ☹️
    Dzięki Łukasz ! ��
    Pozdr MOwczuk

    OdpowiedzUsuń
  38. ładne zdjecia też! Szacunek za wyrabianie ciasta heh, ja zacząłem sam robic pizze deser, ogólnie ciasta, odkąd mam robota kuchennego, kohersen mycook

    OdpowiedzUsuń
  39. ja podczas wałkowania podsypuję kaszą manną, ciasto jest lekko chrupiące po upieczeniu

    OdpowiedzUsuń
  40. Ciasto jest super! :) Pizza wychodzi przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Pizza wyszla bardzo smaczna. Dzieci z mezem nie wierzyli, ze to domowa. Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  42. Próbowałam różnych przepisów, ale ten jest dla mnie idealny. Jak pizza,to tylko z kuchnią Lukasza !!! Pozdrawiam i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  43. To moja najlepsza pizza jaką jadłem. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  44. nigdy nie widzialem takiej beznadziei, prosze o wycofanie tego przepisu i zlikwidowanie tego bloga nie podoba mi sie

    OdpowiedzUsuń
  45. Przepis bardzo dobry. Jest tylko jeden minus. Soli trzeba więcej.
    Himalajskiej daje trzy małe łyżeczki, wówczas jest w sam raz

    OdpowiedzUsuń
  46. mnie zawsze wstrzymywało to wyrabianie ciasta bo długo mi to zajmowało, teraz mam w domu robot kuchenny Kohersen Mycook i sama przyjemność

    OdpowiedzUsuń
  47. Bardzo dobry przepis, również bardzo lubię dobrą pizzę :-) Muszę wypróbować Twojego sposobu :-)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: