Zupa krem z dyni
czwartek, października 15, 2015Zupa krem z dyni |
W zimne, jesienne dni zawsze chce się jakiejś ciepłej pociechy dla żołądka. Taką pociechą będzie mu zupa krem z dyni. Smakuje bardzo pysznie, lekko słodki smak dyni komponuje się idealnie z kwaśną śmietaną i grzankami. Jest bardzo prosta i szybka przygotowaniu.
Jeżeli zupę podamy bez grzanek i z śmietaną o niskiej zawartości tłuszczu, to będzie dietetyczna, dlatego jest to przepis w sam raz dla osób na diecie!
Zupa krem z dyni - składniki:
1,5 kg dyni (ze skórą i pestkami)
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Szczypta cynamonu
Grzanki
Kwaśna śmietana
Zupa krem z dyni - przepis:
Z dyni nie obierając ze skóry, wydrążamy włókna i pestki. Układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60 min, aż dynia zmięknie.
Po upieczeniu lekko studzimy, usuwamy skórę i rozgniatamy.
W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy w piórka pokrojoną cebulę i czosnek, do lekkiego zbrązowienia.
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy dynię, zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cynamonu. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 min.
Po ugotowaniu całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu.
Serwujemy z kleksem kwaśnej śmietany i grzankami.
Zupa krem z dyni |
Smacznego!
4 comments
pyszna zupka na jesienne chłody;) też ją uwielbiam,a z dyni polecam ''placuszki a la pancakes z kawałkami czekolady'' pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/placuszki-z-dynia-alla-pancakes.html
Mmm, musiała smakować wybornie :) Cudownie rozgrzewają takie zupy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą zupę,zawsze robię zapasy z dyni :)
OdpowiedzUsuńWspaniała ta zupka, bardzo takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)