Sernik jabłkowy bez pieczenia
piątek, października 30, 2015Sernik jabłkowy bez pieczenia |
Pyszny sernik jabłkowy bez pieczenia, a do tego prawie bez użytku cukru! Sernik z tego przepisu wychodzi na prawdę idealny, bardzo lekki, w miarę słodki (dzięki słodkości jabłek), a do tego nie wymaga pieczenia! Nigdy dotąd nie myślałem, że twaróg i jabłka tak fajnie grają między sobą!
Sernik jabłkowy bez pieczenia - składniki:
1 kg sera lub trzykrotnie zmielonego twarogu
1,5 kg jabłek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
100 g masła
100 ml śmietanki kremówki (36 %)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej)
1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej)
2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego
Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy w garnku, dolewamy 100 ml wody i dusimy ciągle mieszając na małym ogniu przez ok. 20 min, aż jabłka zmiękną. Po ugotowaniu studzimy.
Jeżeli mamy bardzo kwaśne jabłka, to dodajemy 2-3 łyżeczki cukru, ja właśnie miałem słodkie, dlatego nie dodawałem.
Jeżeli mamy bardzo kwaśne jabłka, to dodajemy 2-3 łyżeczki cukru, ja właśnie miałem słodkie, dlatego nie dodawałem.
Uduszone jabłka dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4). Większą dodamy do sernika, a mniejszą użyjemy do wierzchniej warstwy sernika.
Większą część jabłek przecieramy przez sito, lub mielimy blenderem na gładkie puree.
Do sera dodajemy puree z jabłek, roztopione masło, śmietankę kremówkę i wszystkie dokładnie łączymy między sobą. Pod koniec dodajemy raniej rozpuszczoną w 10 łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę, i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym, rogaliki z ciasta francuskiego kroimy na plastry i układamy równą warstwą na dnie tortownicy. Na górę ułożonych ciasteczek wylewamy masę sernikową i odstawiamy do lodówki na 6-12 godzin, aż sernik stężeje.
Kiedy sernik stężeje, do pozostawionych uduszonych jabłek dodajemy cynamon, cukier, raniej rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę, i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę wykładamy równą warstwą na wierzch sernika. Studzimy przez ok. 1 godzinę w lodówce i możemy serwować.
Sernik jabłkowy bez pieczenia |
Smacznego!
13 comments
o mniam! Zaproś mnie, Łukasz, na taki sernik!! :D :D uwielbiam jabłka i sernik, a to połączenie wydaje się idealne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :>
I na prawdę to połączenie jest idealne <3 :)
UsuńMmm, ale boski! Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wow, świetny pomysł na spód z rogali :D
OdpowiedzUsuńBardzo efektowny,przekrój cudny- a smak to pewnie niebiański:)
OdpowiedzUsuńjestem u Ciebie pierwszy raz. Piękna strona i śliczna estetyka!
OdpowiedzUsuńSuper blog!
Dziękuję :)
UsuńHej!:) Czym radzisz zastąpić spód zamiast rogali?:)
OdpowiedzUsuńSpodem na bazie herbatników.
Usuń200 g herbatnikow zmielić w malakserze, dodać 70 g rozpuszczonego masła, wymieszać. Wyłożyć do tortownicy, spresować i wstawić do lodówki na 30 min.
Dziękuję bardzo!:) Pozdrawiam
UsuńZapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuń56 year-old Information Systems Manager Arri Candish, hailing from Le Gardeur enjoys watching movies like Americano and Wood carving. Took a trip to Coffee Cultural Landscape of Colombia and drives a Econoline E150. skorzystaj z tego linku
OdpowiedzUsuń42 years old Accounting Assistant IV Douglas O'Hannigan, hailing from Sault Ste. Marie enjoys watching movies like Conan the Barbarian and Web surfing. Took a trip to Major Town Houses of the Architect Victor Horta (Brussels) and drives a Xterra. Przeczytaj caly raport
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)