Szarlotka na kruchym cieście

piątek, października 09, 2015

Szarlotka na kruchym cieście
Szarlotka na kruchym cieście
 Aż jest mi wstyd, że dodaję przepis na szarlotkę tak późno! Ale myślę, że mi wybaczycie, bo szarlotka z tego przepisu jest po prostu pyszna! W tamtym roku prezentowałem Wam przepisy na biszkopt przekładany jabłkami i galaretkąbiszkopt z jabłkami i szybkie ciasto z jabłkami.
 Kruche ciasto, gruba warstwa kwaśnych jabłek i kawałeczki kruchego ciasta z wierzchu. Przygotowanie szarlotki nie zajmuje wiele czasu, a jej zjedzenie trwa jeszcze krócej. Zapraszam do wypróbowania!


Szarlotka na kruchym cieście - składniki:


Ciasto kruche:

500 g mąki pszennej
250 g masła (nie margaryny)
100 g cukru białego
2-3 żółtka (w zależności od rozmiaru)
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

8 średnich kwaśnych jabłek
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Szarlotka na kruchym cieście - przepis:


 Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Szarlotka na kruchym cieście

 Do jabłek dodajemy cukier trzcinowy, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na sitko na 2-3 godz, aby ściekł nadmiar soku z jabłek. Nie ciskamy jabłek, ale prosto pozostawiamy, aby sok ściekł naturalnie.

Szarlotka na kruchym cieście

 Zabieramy się za zrobienie ciasta. Do mąki dodajemy masło i za pomocą rąk ,,kruszymy" to masło, aby było w bardzo małych kawałeczkach.

Szarlotka na kruchym cieście

 Do kruszonki z masła i mąki dodajemy, cukier, cukier waniliowy, żółtka i zagniatamy za pomocą rąk ciasto ( Czasami ciasto nie chce się zagniatać, wtedy należy dodać trochę wody (2-3 łyżeczki)). Chłodzimy w lodówce przez ok. 30-60 min.

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

 Schłodzone ciasto dzielimy na dwie nie równe części (3/4 i 1/4). Większą częścią ciasta wykładamy dno formy do pieczenia (25x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na to układamy jabłka i wierzch ciasta przykrywamy pozostałym kruchym ciastem, można go starć na tarce o grubych oczkach lub jak zazwyczaj robię to ja pokruszyć palcami po całej powierzchni ciasta.
 Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 55-60 min. Po upieczeniu studzimy.

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym ciescie

Smacznego!

Podobne przepisy

1 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: