Szarlotka na kruchym cieście
piątek, października 09, 2015Szarlotka na kruchym cieście |
Kruche ciasto, gruba warstwa kwaśnych jabłek i kawałeczki kruchego ciasta z wierzchu. Przygotowanie szarlotki nie zajmuje wiele czasu, a jej zjedzenie trwa jeszcze krócej. Zapraszam do wypróbowania!
Szarlotka na kruchym cieście - składniki:
Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
250 g masła (nie margaryny)
100 g cukru białego
2-3 żółtka (w zależności od rozmiaru)
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
8 średnich kwaśnych jabłek
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Szarlotka na kruchym cieście - przepis:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do jabłek dodajemy cukier trzcinowy, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na sitko na 2-3 godz, aby ściekł nadmiar soku z jabłek. Nie ciskamy jabłek, ale prosto pozostawiamy, aby sok ściekł naturalnie.
Zabieramy się za zrobienie ciasta. Do mąki dodajemy masło i za pomocą rąk ,,kruszymy" to masło, aby było w bardzo małych kawałeczkach.
Do kruszonki z masła i mąki dodajemy, cukier, cukier waniliowy, żółtka i zagniatamy za pomocą rąk ciasto ( Czasami ciasto nie chce się zagniatać, wtedy należy dodać trochę wody (2-3 łyżeczki)). Chłodzimy w lodówce przez ok. 30-60 min.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie nie równe części (3/4 i 1/4). Większą częścią ciasta wykładamy dno formy do pieczenia (25x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na to układamy jabłka i wierzch ciasta przykrywamy pozostałym kruchym ciastem, można go starć na tarce o grubych oczkach lub jak zazwyczaj robię to ja pokruszyć palcami po całej powierzchni ciasta.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 55-60 min. Po upieczeniu studzimy.
Smacznego!
1 comments
Wygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)