Szarlotka sypana

sobota, sierpnia 20, 2016

idealna szarlotka sypana mojej babci

Już kilka dni wcześniej na instagramie opublikowałem zdjęcie ze znalezionym w szafie zeszytem z przepisami mojej babci. Mówią, że przepisy, które są w zeszytach babć są najlepsze i tak naprawdę jest! Wypróbowałem przepis na szarlotkę sypaną i była to naprawdę najlepsza szarlotka jaką jadłem! Lekko chrupiąca zewnątrz, ale bardzo soczysta i mięciutka wewnątrz, niesamowicie pachnąca na cały dom i naprawdę ,,babcina" :)
Szarlotka sypana, to jest wyjątkowa szarlotka, którą przyrządza się w taki sposób, że składniki suche miesza się nawzajem, a następnie w tortownicy przekłada się je z jabłkami, a na górę ściera się masło. Podczas pieczenia masło topnieje, a jabłka puszczają sok i składniki suche łączą się i powstaje po prostu niesamowita szarlotka! W dodatku takie pyszne ciasto robi się w mgnieniu oka, samo przygotowanie zajęło mi nie całych 10 min. Zapraszam gorąco do wypróbowania przepisu :)


Szarlotka sypana mojej babci - przepis:

Składniki:

1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1,5 kg kwaskowatych jabłek
100 g masła

Jak zrobić szarlotkę sypaną?

  • Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Mąkę, kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia dokładnie łączymy między sobą i przesiewamy.
  • Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli jabłka są zbyt kwaśne dodajemy 3-4 łyżki cukru.
  • Na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy 1/3 część kruszonki i dokładnie równamy, na to układamy połowę startych jabłek. Równamy. Na jabłka wysypujemy kolejną 1/3 część kruszonki, równamy. Na kruszonkę wykładamy wszystkie pozostałe jabłka, równamy i wierzch jabłek przykrywamy ostatnią częścią kruszonki.
  • Na wierzch ciasta ścieramy masło, aby pokrywało całą powierzchnię ciasta.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45-50 min.
  • Upieczone ciasto możemy serwować na ciepło, posypane cukrem pudrem i z dodatkiem gałki domowych lodów, albo na zimno, po prostu posypane cukrem pudrem, jako dodatek do kawy/herbaty.
idealna szarlotka sypana mojej babci

idealna szarlotka sypana mojej babci

idealna szarlotka sypana mojej babci

Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz :)

Podobne przepisy

6 komentarze

  1. Też kiedyś taka robiłam, ale moja nie była taka piękna jak Twoja :)
    Zapraszam też do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią Wam gotowanie.
    O większości na pewno nie mieliście pojęcia !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Rewelacyjna sprawa. Bajecznie się prezentuje i pewnie tak też smakuje;)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: