Christmas cake - Angielskie ciasto świąteczne

piątek, grudnia 22, 2017

Christmas cake - Angielskie ciasto świąteczne

Dużo bakalii, kruche, wysokie, piękne ciasto i niesamowity smak, tak, to jest Christmas cake, czyli Angielskie ciasto świąteczne. W tym roku to ciasto napewno zagości na naszym rodzinnym stole świątecznym. 

Gdy po raz pierwszy zobaczyłem przepis na to ciasto, stwierdziłem: ,,muszę go zrobić!". Zrobiłem i zostałem strasznie zadowolony z rezultatu. Ciasto wyszło o bardzo bogatym smaku. Duża ilość bakalii sprawiała, że smakowało wyśmienicie, a brandy i przyprawy korzenne nadawały ciastu cudownego aromatu, który roznosił się na cały dom. 

Największą rolę w tym cieście grają bakalie. Są nasączane w alkoholu na conajmniej 24 godziny i w efekcie nadają wyjątkowy, charakterystyczny smak dla Christmas cake. Jeżeli obawiacie się, że alkohol będzie mocno wyczuwalny w cieście, to gwarantuję, że nie, bo podczas pieczenia całkowicie odparuje, pozostawiając tylko aromat.

Christmas cake można zrobić w wersji bezglutenowej. Wystarczy ilość mąki pszennej podaną w przepisie zamienić mączką migdałową.

Musicie wypróbować ten przepis, aby upewnić się jak dobry jest!

Christmas cake - przepis: 


1 kg bakalii (u mnie 200 g żurawiny, 300 g rodzynek, 200 g rodzynek Jumbo, 300 g moreli)
150 ml brandy lub inny aromatyczny alkohol
2 laski cynamonu 

5 jajek M
200 g masła
250 g cukru trzcinowego (1 szklanka 250 ml) 
170 g mąki pszennej (1 szklanka 250 ml)
150 g mączki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
Sól
150 g płatków migdałowych
200 g orzechów włoskich

Jak zrobić Angielskie ciasto świąteczne? 

  • Większe bakalie kroimy w mniejsze kawałeczki. 
  • Umieszczamy wszystkie bakalie w miseczce i dokładnie przemywamy pod ciepłą wodą. 
  • Po tym zalewamy je brandy, dodajemy laski cynamonu, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na conajmniej 24 godziny (Czym dłużej tym lepiej. Moje stały 5 dób.). Bakalie mają wsiąknąć cały płyn.

Christmas cake - Angielskie ciasto świąteczne

  • Gdy bakalie już będą nasączone zabieramy się za przygotowanie ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno i boki tortownicy o średnicy 21-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej, aby papier do pieczenia wystawał 2 cm nad poziomem górnej krawędzi, bo podczas pieczenia ciasto mocno urośnie.
  • Do wielkiej misy przesiewamy mąkę, mączkę migdałową, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, cynamon, sól. Mieszamy.
  • W innej misie ubijamy za pomocą miksera miękkie masło z cukrem trzcinowym na gładki krem. Dodajemy jajka i ubijamy jeszcze kilka minut.
  • Do jaj z masłem dodajemy składniki sypkie. Miksujemy przez ok. 2 min.
  • Do tak przygotowanego ciasta dodajemy nasączone bakalie (jeżeli na dnie misy gdzie były bakalie zostało trochę płynu, to nie należy go dodawać do ciasta) i orzechy (płatki migdałowe i orzechy greckie). Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników. 
  • Tak przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 80-90 min. do tzw. suchego patyczna*
  • Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
*Czas pieczenia może się bardzo różnić. W zależności od piekarnika i średnicy tortownicy, więc warto już po 70 minutach zerkać czas od czasu. Jeżeli widzimy, że wierzch zaczyna się przypalać, a ciasto w środku jest jeszcze surowe, to wierzch ciasta należy przykryć papierem do pieczenia.


Christmas cake - Angielskie ciasto świąteczne

Christmas cake - Angielskie ciasto świąteczne

Christmas cake - Angielskie ciasto świąteczne

Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 

Podobne przepisy

3 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: