Syrop imbirowy

piątek, grudnia 01, 2017

Syrop imbirowy. Domowy lek. Przepis

Pewnie wszyscy słyszeliśmy o właściwościach zdrowotnych imbiru. Jest to naprawdę super korzeń mający w sobie wiele przydatnych organizmowi mikroelementów. Pomaga przemóc przeziębieniu, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybiczne. A taki naturalny lek w okresie zimowym jest strasznie potrzebny. 

W postaci surowej korzeń imbir nie jest super przyjemny do jedzenia, więc zazwyczaj występuje jako dodatek do czegoś, albo w postaci naparu, syropu, więc dzisiaj przepis pomagający zwalczyć wszelkie katary, bóle gardła i kaszle, czyli syrop imbirowy. Jest to mój ulubiony sposób wykorzystania imbiru. W takiej postaci jest cudownym dodatkiem do kawy, herbaty, a nawet deserów.

Koncentracja imbiru w syropie jest naprawdę mocna, bo wystarczy dosłownie jednej łyżki na szklankę herbaty, aby pijąc odczuwać przyjemny smak imbiru, oraz lekkie gryzienie w gardle.

Syrop imbirowy - przepis: 

250 g korzenia imbiru
Szklanka cukru
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki miodu o neutralnym smaku


Jak zrobić syrop z imbiru? 

  • Korzeń imbiru obieramy. U mnie po obraniu waga korzenia była 150 g. Imbir kroimy w średnią kostkę.
  • Cukier i wodę umieszczamy w rondelku. Doprowadzamy do wrzenia. Jak zacznie mocno wrzeć dodajemy pokrojony w kostkę imbir.
  • Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 30 min. Po ugotowaniu całkowicie studzimy.
  • Do ostudzonego syropu dodajemy miód, dokładnie mieszamy i tak powstały syrop odstawiamy na 24 godziny w ciemne miejsce, aby jak najwięcej napełniłby się smakiem imbiru. 
  • Po upływie doby, syrop przecedzamy, aby pozbyć się kawałeczków imbiru*. Rozlewamy do buteleczek i możemy spożywać. 
*Z pozostałych po gotowaniu kawałeczków imbiru można zrobić kandyzowany imbir. Wystarczy je obtoczyć w cukrze i wstawić do nagrzanego do 60-70 piekarnika na 10-15 min, aby lekko przeschły.

Syrop imbirowy. Domowy lek. Przepis

Syrop imbirowy. Domowy lek. Przepis

Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Podobne przepisy

4 comments

  1. Ale fajny przepis! Jutro przystepuje do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Imbir należy obierać maĺą łyżeczką,skórka schodzi bardzo łatwo i nie ma strat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi super, a jak długo mozna przechowywać taki syrop?

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł! Ostatnio go przyrządziłam w domu, a następnie zabrałam ten syrop na imprezę w firmie, aby z jego pomocą przyrządzać drinki. Były naprawdę pyszne i wszystkim smakowały, jednak w takich sytuacjach zawsze zastanawiam się czy pić alkohol na wyjeździe integracyjnym.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: