Babeczki marmurkowe.
niedziela, stycznia 19, 2014Składniki na 12 babeczek:
1,5 kubka mąki pszennej
125g masła
100g jogurtu naturalnego
2 jajka
3/4 kubka cukru
0.5 kubka mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
3 łyżeczki kakao w proszku
125g masła
100g jogurtu naturalnego
2 jajka
3/4 kubka cukru
0.5 kubka mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
3 łyżeczki kakao w proszku
Przygotowanie:
Miękkie masło z cukrem miksujemy na jasny krem. Następnie do masła dodajemy jaja, mleko i jogurt, ponownie miksujemy. Po tym przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki wszystko dokładnie mieszamy. Potem otrzymaną masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej aromat waniliowy, wszystko dokładnie mieszamy. Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Papilotki napełniamy kolejno masami: jasna masa, ciemna masa itd. Dopóki papilotka będzie napełniona do 3/4 wysokości. Po napełnieniu za pomocą pałeczki robimy różne wykrętasy, aby masy lekko się pomieszały. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku prze 15-17 minut. Po upieczeniu pozostawiamy babeczki w piekarniku jeszcze na 20 minut, aby babeczki się ostudziły. Dekorujemy roztopioną czekoladą, a na górę posypujemy kolorową posypką cukrową.
Smacznego !
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)