Maki-Sushi
środa, stycznia 22, 2014Składniki:
500g ryżu do sushi
400g solonego łososia
2 łyżki octu ryżowy
10 listów nori
sól
Przygotowanie:
Ryż do sushi przemywamy pięć razy w zimnej wodzie i pozostawiamy na sicie na 30 minut. Następnie ryż gotujemy w osolonej wodzie (1 kubek ryżu na 1,5 kubka wody) w garnku z grubym dnem prze ok. 20 minut na małym ogniu. W między czasie należy pokroić łososia (Ja używałem tylko łososia, ale możecie użyć innych dodatków np. ogórek, awokado, philadelphia). Po ugotowaniu do ryżu dodajemy ocet i dzielimy na 10 równych części.
1. Nori układamy na macie do sushi, błyszczącą stroną w dół i wykładamy ryżem (aby ryż się nie lepił do dłoni, dłonie należy namoczyć).
2. Na ryż układamy łososia.
3. Zawijamy.
4. Formujemy kwadrat.
Po uformowaniu sushi kroimy namoczonym nożem na 6 równych części i serwujemy z sosem sojowym.
Smacznego !
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)