Rolada wieprzowa z ricottą.
piątek, stycznia 24, 2014Składniki na 2 rolady:
800g schabu wieprzowego
200g ricotty
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
olej z orzechów laskowych
Przygotowanie:
Schab myjemy i osuszamy. Łożymy tłustą stroną na wielką deskę do krojenia i kroimy prawie do końca, następnie przewracamy, aby tłuszcz był odwrócony w stronę deski i z małym odstępem od poprzedniego nakrojenia, kroimy, także prawie do końca, robimy tak, dopóki schab będzie cały pokrojony w wielki płat. Po tym schab dokładnie bijemy tłuczkiem do mięsa na jedno centymetrową grubość. Z jednej strony oprószamy przyprawami i dociskamy je nożem. Na jeden bok płatu z schabu wykładamy ricottę i zawijamy. Przekrawamy na dwie równe części. Zakręcamy w folię spożywczą lub obwiązujemy sznurkiem wędlinarskim. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 minut.
Roladę serwujemy na zimno, jako dodatek do kanapek lub jako danie głowne polane olejem z orzechów laskowych.
Smacznego !!!
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)