Duszone nóżki królika z puree ziemniaczano kalafiorowym.
sobota, stycznia 25, 2014Składniki :
8 nóżek z królika
2 duże cebule
2 marchewki
1 duży kalafior
7 ziemniaków
50 ml oleju
100 ml mleka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kalafior i ziemniaki myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wkładamy do garnka z osoloną (1 łyżka soli) wrzącą wodą, i gotujemy do miękkości. W innym dużym garnku smażymy na rozgrzanym tłuszczu w pół-talarki pokrojoną cebulę i w małą kostkę pokrojoną marchew. Kiedy cebula z marchwią się zeszkli na górę układamy nóżki królika, zalewamy 1 litrem wody, solimy i pieprzymy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę
Kiedy królik będzie uduszony, wylewamy wodę w której się gotowali kalafior i ziemniaki, wlewamy mleko i miksujemy za pomocą blendera. Wedle uznania solimy.
Serwujemy na dużym talerzu, polewamy sosem pozostałym od uduszonych nóżek królika.
Smacznego !
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)