Zupa krem z dyni.
piątek, stycznia 31, 2014Składniki:
1 kg dyni1 cebulka
2 ząbki czosnku
1,5 l bulionu drobiowego
oliwa
sól
pieprz
grzanki
Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry. Wydrążamy nasiona i włókna. Twardy miąższ kroimy w dużą kostkę, przekładamy na brytwankę, polewamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Szklimy na nie dużej ilości oliwy i przekładamy do gotującego się bulionu. Do wrzącego bulionu z warzywami dodajemy upieczoną i miękką dynie, gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy do miksera i miksujemy na konsystencję zupy kremowej. Serwujemy w nie dużej miseczce z śmietaną i grzankami.
Smacznego !
2 comments
Nigdy nie gotowałam zupy z dyni..a ta wyglada smacznie.
OdpowiedzUsuńZachęcam do wyprobowania ;)
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)