Ciasto cytrynowe ,, 50 Minut "
sobota, marca 01, 2014Witam wszystkich w wiośnie i zapraszam na przepyszne ciasto cytrynowe!
Chyba jak widać z nazwy jest to ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu, bo jest to czas z pieczeniem i ostudzeniem. Bardzo cytrynowe i pachnące na cały dom. Jeżeli nie lubicie ciast cytrynowych, bo myślicie, że są zbytnio kwaśne dla was, to się bardzo mylicie, bo tak naprawdę ciasta cytrynowe bardziej pachną cytryną, niż smakują.
Ciasto cytrynowe ,, 50 Minut " - przepis:
Składniki:
2 średnie cytryny
1,5 szklanki cukru
2 jaja
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
ok. 7 łyżek mleka
lukier do dekoracji
Przygotowanie:
Cytryny zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 minuty, następnie bardzo dobrze myjemy i osuszamy.Umyte i osuszone cytryny miksujemy w blenderze na prawie jednolitą konsystencję, dodajemy 1 szklankę cukru i odstawiamy do połączenia się smaków.
Kiedy cytryna ,,przyjaźni się" z cukrem, jaja ubijamy z olejem, mąką i proszkiem do pieczenia do powstania grudek, po tym kolejno dodajemy mleko aby ciasto stało się jednolite. Do ciasta dodajemy cytrynę, pozostały cukier i wszystko dokładnie miksujemy.
Ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku, po czym lekko ostudzamy i dekorujemy lukrem.
Serwujemy z sosem czekoladowym lub kakaowym.
Smacznego!
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)