Ryż z buraczkami.
czwartek, maja 07, 2015
Szybki, pyszny, smaczny i bardzo ładny dodatek do dań głównych, czyli ryż z buraczkami, który zachwyci swym kolorem każdego, a jeżeli nie zachwyci kolorem, to pewnie zachwyci smakiem. Podałem ryż z pieczonym kurczakiem ziołowym i danie na prawdę smakowało wszystkim. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
200 g ryżu
75 g gotowanego buraczka
pół średniej cebuli
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego
łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Ryż przemywamy w zimnej wodzie ok. 5 razy, aż woda przestanie być mętna. Buraczka kroimy w średnią kostkę, a cebulę w bardzo drobną. Następnie na patelni z grubym dnem smażymy cebulę przez ok. 5 min. Po tym dodajemy pokrojone buraczki, odsączony ryż i zalewamy szklanką wody, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 7 min. Potem dodajemy drugą szklankę wody, sól, pieprz i gotujemy kolejnych 10-12 min, aż cała woda wyparuje. Po całkowitym ugotowaniu odstawiamy pod przykryciem na 10 min, aby ryż przeszedł wszystkimi smakami do końca.
Smacznego!
6 comments
o kurcze, ale wynalazek,
OdpowiedzUsuńJa zdecydowanie dodadałbym wywar drobiowy, czy jakikolwiek inny. Na wodzie, to cienutko wyjdzie- ja myślę w kategorii smaku, a nie koloru :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dadałem wodę, bo w tym daniu zależało mi na czasie, a wywar drobiowu lub jakiś inny nie zawsze jest pod ręka. 😊
UsuńPozdrawiam Łukasz 😊
Ryżu z buraczkami nie łączyłam, ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńu mnie dzisiaj też ryż, ale apetyczny ten Twój!
OdpowiedzUsuńO ostatnio zrobiłam Risotto buraczkowe :)
OdpowiedzUsuńDźwięczy pysznie :) Pozdrawiam :)
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)