Boczek pieczony.
czwartek, maja 28, 2015
W samych prostych przepisach najczęściej kryją się najlepsze smaki! Właśnie tak jest z tym przepisem, czyli pieczonym boczkiem, po prostu tradycyjny pieczony boczek, a smakiem zachwyci pewnie nie jedną osobę. Zapraszam do wypróbowania!
Boczek wieprzowy ok. 1 kg
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Łyżeczka granulowanego czosnku
Łyżka majeranku
3 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
Składniki:
Boczek wieprzowy ok. 1 kg
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Łyżeczka granulowanego czosnku
Łyżka majeranku
3 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Boczek wieprzowy dokładnie myjemy i osuszamy. Po tym w dużej misie łączymy wszystkie przyprawy, oliwę, sos sojowy, mieszamy i następnie do misy wkładamy boczek. Obtaczamy boczek bardzo dokładnie w marynacie i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 3-4 godziny w temperaturze pokojowej, lub na 12 godzin wkładamy do lodówki. Czym dłużej marynuje się boczek, tym lepszy będzie. Zazwyczaj marynuję go przez całą noc w lodówce.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min.
Serwujemy jako danie główne na ciepło, lub na zimno jako wędlina na kanapki.
Smacznego!
4 comments
Jak upiec mięso w rękawie czy normalnie na blaszcze
OdpowiedzUsuńDzień dobry.
OdpowiedzUsuńDołączam się do pytania.
W czym piec? Hm..wydaje mi się że naczynie żaroodporne. Na początek pod przykryciem a pod koniec bez.
Będzie tak dobrze?
Pozdrawiam.
Piekę na blaszce, bez rękawa i bez przykrycia.
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź.
UsuńBlaszka, boczek nic więcej:-)
Też i ja tak zrobię.
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)