Sernik królewski
środa, maja 20, 2015Król serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego ciasta kruchego, idealnie dopełnia bardzo łagodną masę serową, a u wierzchu chrupiąca kruszonka niesamowicie upiększa sernik. Pycha! Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie zajmie więcej 20 min. Zapraszam do wypróbowania!
Sernik królewski - przepis:
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
3/4 szklanki cukru
1 jajko
125 g masła
2 łyżki śmietany
4 łyżeczki kakao
Szczypta soli
750 g zmielonego twarogu półtłustego
szklanka cukru
5 jaj
100 g masła
Łyżeczka cukru waniliowego
Szczypta soli
Bakalie (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zaczynamy do przygotowania ciasta. W misie łączymy mąkę, cukier, kakao, sól i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, roztopione i przestudzone masło, śmietanę i dokładnie wyrabiamy, a następnie zagniatamy i formujemy kulę. Dzielimy na dwie nie równe części (3/5 na spód i 2/5 kruszonka). Większą częścią wykładamy dno i boki tortownicy, a mniejszą wkładamy do zamrażalnika na 10-15 min.
W misie łączymy twaróg, jaja, cukier, roztopione i przestudzone masło, cukier waniliowy, sól i dokładnie miksujemy przez ok. 2-3 min. Pod koniec jeżeli chcemy dodajemy bakalie.
Masę sernikową przelewamy do tortownicy wyłożonej raniej ciastem. Kawałek zamrożonego ciasta ścieramy na wierzch sernika lub kruszymy za pomocą rąk.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 min.
Smacznego!
6 comments
Jeden z moich ulubionych serników. Strasznie dawno go nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMój też :) Zapraszam do wypróbowania sernika wg tego przepisu :)
UsuńO o jaką śmietanę chodzi słodką czy kwaśną
OdpowiedzUsuńKwaśna 😊 Pozdrawiam!
UsuńApetyczny serniczek, porywam kawałeczek))
OdpowiedzUsuńA proszek do pieczenia sie nie daje🤔
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)