Domowe słodzone mleko skondensowane.

poniedziałek, września 15, 2014

 Idealne mleko skondensowane do kremów, deserów i po prostu jako dodatek do pieczywa. U nas w rodzinie wszyscy je bardzo lubią i dlatego nie stoi długo w lodówce. Jest bardzo pyszne, a przy tym proste w przygotowaniu. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania!


Składniki:


1 l mleka 3,2 %
180 g cukru

Przygotowanie:


 Mleko wlewamy na patelnię z grubym dnem, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 40-50 min, do odparowania masy do 400 g. Po tym słodkie mleko skondensowane przecedzamy. Mleko skondensowane możemy przechowywać w lodówce przez ok. 3-4 tygodnie, ale u mnie w domu nie doczekuje nawet pierwszych dwóch dni i już jest zjedzone.


Smacznego!

Podobne przepisy

16 comments

  1. Czy ono ma taką półpłynną konsystencję, tzn. powoli spływa z łyżeczki? Jeżeli chociaż trochę przypomina mleko sprzedawane w tubkach, to wieczorem zabieram się do roboty ;)

    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, powoli splywa z łyżeczki, tylko jest ważne, aby odparowała do masy 400 g.
      Łukasz

      Usuń
    2. gotowalam chyba ze 3 godziny to niestety troche za dlugo wg przepisu co to znaczy na malym ogniu i jak to przecedzic skad moge wiedziec czy to juz 40procent

      Usuń
    3. Czas gotowania zależy od średnicy garnku, w którym gotujemy mleczko. Większa średnica - szybciej, i mniejsza średnica - powolniej. Przecedzić przez drobne sitko. 40 % na oko, musi przypominać konsystencję bardzo rzadkiego mleka skondensowanego, po ostudzeniu zgęstnieje.

      Usuń
  2. Mniam, wspaniały pomysł, musi być pyszne:)
    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie, zawsze lepiej jest zrobić w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny pomysl:) Dzieki:)
    Bardzo dobrze piszesz po polsku, pewnie lepiej niz ja sama;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie wiedziałam jak zrobić takie pyszne mleczko. Teraz już wiem i bardzo dziękuję :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis jest wspaniały, wielokrotnie przetestowany, konsystencja idealna :) Pozwól, że puszczę go dalej w świat :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy będzie nadawało się do likieru z kukułek ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Łukaszu, dziękuję za przepis! Za późno skapnęłam się, że w przepisie na ulubiony sernik mojego męża jest mleko skondensowane. Zrobiłam tak, jak napisałaś i wyszło doskonale, w dodatku dokladnie tyle, ile potrzebowałam do przepisu, bez odkladania resztek w lodówce :) ogromne dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mleczko jest obłędne, przypomina mi mleczko z tubki:) jest okropnie słodkie, ale jednocześnie tak pyszne, że nie sposób się jemu oprzeć. Dziękuję za ten przepis :) mniamiii

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: