Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem

piątek, marca 23, 2018

Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem - przepis

Uwielbiacie ciasta czekoladowe? To znaczy ten przepis jest w sam raz dla Was! 
Lekkie, puszyste, wilgotne ciasto czekoladowe z obłędnie pysznym kremem ganach. Nie ma ludzi, którym mogłoby się nie spodobać. Dzięki dodaniu kawy ciasto nabywa bardzo specyficznego przysmaku, który podkreśla smak czekolady i ciasto smakuje o niebo lepiej. Reagujące z proszkiem do pieczenia piwo i maślanka, czynią, że ciasto jest lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne! Przygotowanie ciasta, to dosłownie chwila pracy, a ostatnio, gdy jestem strasznie zabiegany i mam mało czasu na gotowanie, to zaczynam cenić takie rzeczy jak proste i szybkie przepisy, więc ten ostatnio jest moim faworytem. 
Musicie wypróbować!

Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym ganach - przepis: 


Ciasto czekoladowe: 

Szklanka ciemnego piwa (możno zamienić szklanka wody gazowanej, ale ciasto utraci na smaku)
Szklanka mocnej kawy
2 jajka 
3/4 szklanki oleju 
1/4 szklanki maślanki 
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki kakao
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Krem czekoladowy ganach: 

300 g czekolady deserowej
200 g śmietanki 30 %

Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe z kremem? 

Ciasto:
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno i boki tortownicy o średnicy 21-24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do misy wbijamy jaja i dodajemy cukier. Ubijamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników. 
  • Do ubitych jaj dodajemy olej, maślankę i dokładnie mieszamy. 
  • Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i dodajemy do misy z masą jajeczną. Lekko łączymy ze sobą składniki. 
  • Po tym dodajemy piwo, kawę i mieszamy aż do połączenia się składników. Ciasto może się wydawać zbyt rzadkie, ale takie powinno być.
  • Tak przygotowane ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 55-60 min. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krem: 
  • Czekoladę kruszymy w drobne kawałki. Przekładamy do misy.
  • Śmietankę podgrzewamy w rondelku, aby była lekko gorące (ok. 60-65 stopni).
  • Pokruszoną czekoladę zalewamy śmietanką. Czekamy ok. 3-4 min i mieszamy trzepaczką do połączenia się składników na jednolity krem. 
  • 1/3 kremu ganach przelewamy do miseczki i odstawiamy pod przykryciem do lodówki, aby stężał. Pozostały krem przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej. 
  • Gdy ciasto wystygnie, a krem stężeje, przekrawamy ciasto na 2 blaty. Pierwszą część blatu smarujemy stężałym kremem czekoladowym (z lodówki). Przykrywamy drugą połową ciasta. 
  • Całe ciasto polewamy kremem ganach, który jest w temp. pokojowej (jeżeli lekko stężał, to można go podegrzać w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce, aby i znów był płynny).
  • Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, albo odrazu serwujemy.

Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem - przepis

Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem - przepis

Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem - przepis

Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Podobne przepisy

5 comments

  1. O uwielbiam tego typu ciasta! Są idealne do kawy :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od razu widać, że najlepsi kucharze to mężczyźni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woow, woow! Bez dyskryminacji, jest mnóstwo kobiet, które gotują w sto raz lepiej mężczyzn :D Ale dzięki! ;)

      Usuń
  3. Ciasto dostaje "przysmaku"...? Chyba posmaku :D pozdrawiam wszystkich nastolatków. Ale ciasto chętnie wypróbuje, bo przepis wydaje się absolutnie wyjątkowy..choć zastanawiam skąd na zdjęciach ten filoletowy kolor

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: