Ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem
czwartek, października 04, 2018
Brrr... Przyszła ona, tak przez wielu lubiana, a przez wielu nielubiana - jesień! Coraz zimniej, bardziej ponuro, pracuje się coraz trudniej, więc trzeba coś dla umilenia takich dni! Ciasto marchewkowe z dodatkiem jabłek, orzechów z kremem na bazie serka kremowego sprawdzi się idealnie. Po spróbowaniu kawałeczku ciasta, na pewno zabłyśnie uśmiech na twarzy.
Dla niektórych dodatek marchwi do wypieków wiąże się z bzdurą, ale uwierzcie mi, takiego poglądu nie warto mieć. Marchew zawiera w sobie dosyć dużo cukru (w średnim 5g/100g, niektóre odmiany zawierają więcej), dlatego cudnie się nadaje do potraw słodkich.
Ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem na bazie serka kremowego, to ciasto, któremu nikt się nie oprze! Jest bardzo puszyste, a zarazem wilgotne, a wszystko dzięki dodaniu dużej ilości marchwi i jabłek, te składniki cudownie się komponują i nadają bardzo jesiennego smaku. Ciasto robi się dosłownie w kilka chwil, a znika jeszcze szybciej.
Musicie wypróbować!
Ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem - przepis:
Ciasto marchewkowe:
6 jajek
3/4 szklanki oleju
Szklanka cukru
400 g startej na tarce o grubych oczkach marchwi
4 duże, kwaśne jabłka
70 g orzechów włoskich
3,5 szklanki mąki ( u mnie 2 szklanki mąki pszennej tortowej i 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej
szczypta soli
Krem:
200 g serka kremowego (Philadelphia, Mascarpone)
2 szklanki cukru pudru
Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem?
Ciasto:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 21-24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Jabłka obieramy, wydrążamy nasiona i kroimy w średnią kostkę. Orzechy kruszymy nożem na mniejsze kawałeczki.
- Jajka wbijamy do misy, dodajemy olej, cukier i ubijamy na najwyższych obrotach przez około 3 min, aż masa lekko napowietrzy.
- Do ubitych jajek dodajemy startą marchewkę, pokrojone jabłka, orzechy. Do masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę korzenną. Ubijamy na średnich obrotach przez około 4 min, aż ciasto będzie jednolite i puszyste.
- Ciasto przelewamy do wcześniej przyszykowanej tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-70 min, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.
Krem i całość:
- Serek kremowy ubijamy za pomocą miksera przez ok. 2 min.
- Po tym dodajemy do serka, wcześniej przesiany przez sitko cukier puder. Ubijamy najpierw na niskich obrotach, aż składniki się połączą, po tym zwiększamy obroty miksera i ubijamy kolejne 3 min, aż powstanie puszysty krem.
- Przestudzone ciasto przekrawamy na dwie połowy. Przekładamy 2/3 ilości kremu. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem.
- Wstawiamy do lodówki na 2 godzinki i możemy serwować.
Gotowe! Smacznego!
4 comments
Wygląda pysznie! Chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, czekam na inne.
OdpowiedzUsuńSuper, muszę zrobić na dniach! Wczoraj właśnie mnie naszła ochota na marchewkowe z kremem! A mógłbyś powiedzieć, w jakiej tortownicy konkretnie piekłeś? W tej najmniejszej? Bo bardzo fajny biszkopt wyszedł na grubość :)
OdpowiedzUsuńJa piekłem w tortownicy 24 cm ;) Dziękuję!
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)