Sos mango z serem pleśniowym
czwartek, marca 28, 2019Dzisiaj długo czekany przepis na sos mango z serem pleśniowym. Ostatnio, to mój sos nr. jeden prawie do wszystkiego! Idealnie pasuje do mięs, warzyw, ryby, a nie uwierzycie, w niedużej ilości to mega dodatek do lodów. Największą zaletą sosu jest to, że nie zabija inne smaki, a jedynie je dopełnia.
Duża ilość słodkiego i lekko kwaśnego mango, trochę gorzkawego sera pleśniowego, dużo masła, lekki aromat brandy i czosnku, i w rezultacie mamy aksamitny, bardzo łagodny sos mango. Tym razem podałem sos do medium well stejku i to było coś boskiego! Mięciutka wołowinka i przecudny smak sosu mango z lekką nutką sera gorgonzola - niebo w gębie!
Sos mango z serem pleśniowym - przepis:
300 g mango (kupiłem mrożone, bardzo ułatwia przygotowanie, no i jest dostępne w każdym sezonie)
200 ml wody
Średnia cebula
2 ząbki czosnku
Średnia cebula
2 ząbki czosnku
70 g sera pleśniowego typu gorgonzola
20 ml brandy
3-4 łyżeczki cukru (w zależności od słodyczy mango)
50 g masła + 15 g masła do smażenia
Oliwa
50 g masła + 15 g masła do smażenia
Oliwa
Sól, pieprz
Jak zrobić sos mango z serem pleśniowym?
- Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w grubsze plastry. Warzywa szklimy na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy.
- Mango i zeszkloną cebulę przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 15-20 min. Mango ma być dobrze rozgotowane.
- Po tym dodajemy brandy, cukier i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Można pominąć dodawanie alkoholu, ale wtedy sos utraci na smaku .
- Tak ugotowane, jeszcze gorące mango przekładamy do kielicha blendera. Miksujemy na gładki mus.
- Dodajemy ser pleśniowy. Dokładnie ucieramy blenderem, aby nie było grudek.
- Pod koniec wrzucamy masło (50 g) i mieszamy, aż się roztopi.
- Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem wedle uznania.
Gotowe! Smacznego!
1 comments
Czy mozna użyć do tego sosu pulpę z mango?
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)