Ciasto karmelowe z pistacjami i solonym karmelem
wtorek, marca 12, 2019Dzisiaj przepis dla prawdziwych łakomczuchów, czyli ciasto karmelowe z pistacjami i solonym karmelem. Połączyłem w nim moje ulubione smaki i wyszło bosko! Uwierzcie, po spróbowaniu kawałeczka, trudno się oprzeć drugiemu. Jest pyszne, mięciutkie, wilgotne, niezbyt słodkie, o bardzo intensywnym smaku karmelu i lekkim przysmaku słonych pistacji.
Ciasto łączące w sobie najlepsze smaki - słodkie i słone. Mocno słodki biszkopt kajmakowy i orzeźwiający krem na bazie śmietanki i kajmaku z dodatkiem pistacji idealnie współgrają między sobą, a polewa z solonego karmelu przenosi to ciasto na jeszcze wyższy poziom! Czyżby nie brzmi pysznie?
Zrobienie takiego ciasto nie jest kłopotliwe i trudno w przygowaniu, jednak trochę zaczekać aż ciasto się schłodzi trzeba. Napewno smak tego ciasta będzie wart każdej minuty spędzonej przy jego przyrządzeniu.
Ciasto karmelowe z pistacjami i solonym karmelem - przepis:
Biszkopt kajmakowy:
4 jajka
1/3 szklanki cukru
200 g masy kajmakowej (ok. pół standartowej puszki)
100 g masła
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
Krem kajmakowy z pistacjami:
100 g oczyszczonych, słonych pistacji +30 g pistacji do dekoracji ciasta
500 ml śmietanki kremówki 30-36%
200 g masy kajmakowej
2 łyżeczki żelatyny
Solona polewa karmelowa:
Szklanka cukru
50 g zimnego masła
Szklanka mleka
2 łyżeczki żelatyny
3/4 płaskiej łyżeczki soli
Jak zrobić ciasto karmelowe z pistacjami i solonym karmelem?
Ciasto:
- Kwadratową formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Białka oddzielamy od żółtem. Do białek dodajemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy mikserem do powstania sztywnej piany.
- Masło i kajmak topimy w rondelku. Mieszamy.
- Do żółtem dodajemy masę kajmakową z masłem, dokładnie mieszamy aż się składniki połączą.
- Masę żółtkową przelewamy do ubitych białek. Mieszamy za pomocą szpatułki, aż się wszystko połączy.
- Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy za pomocą szpatułki, aż nie pozostanie surowej mąki.
- Tak przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej przyszykowanej formy do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min.
- Po upieczeniu studzimy.
- Po wystudzeniu, odkrawamy wszelkie nierówności.
- Ciasto przekrawamy poziomo na dwa równe blaty.
Krem:
- Żelatynę zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy do napęcznienia.
- Śmietankę kremówkę ubijamy za pomocą miksera do miękkiej piany.
- Napęczniałą żelatynę topimy. Ja użyłem mikrofalówki, można roztopić w rondelku.
- Do roztopionej żelatyny dodajemy 4-5 łyżek lekko ubitej kremówki. Tak przyszykowaną żelatynę i masę kajmakową dodajemy do pozostałej śmietanki. Ubijamy do powstania sztywnego kremu.
- Do kremu dodajemy pistacje, mieszamy.
- Pierwszy blat ciasta wykładamy na dno formy, w której był pieczony biszkopt.
- Krem wykładamy na pierwszy blat ciasta, równamy i przykrywamy drugim blatem.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Polewa:
- Do mleka dodajemy żelatynę. Odstawiamy w bok.
- Cukier umieszczamy w rondelku z grubym dnem, dodajemy 4 łyżki wody. Topimy na średnim ogniu na bursztynowy kolor karmelu. Zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy zimne masło. Intensywnie mieszamy aby masło się roztopiło.
- Gdy karmel połączy się z masłem dodajemy wcześniej przyszykowane mleko. Mieszamy aż powstanie gładki karmel.
- Pod koniec dodajemy sól. Mieszamy. Studzimy karmel do momentu, aż lekko zgęstnieje i będzie przypominał rzadki kisiel.
- Tak powstałym, leszcze lekko ciepłym karmelem polewamy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na 30-60 min i możemy serwować. Przed podaniem ciasto dzielę na 9 równych kwadratów i posypuję siekanymi pistacjami.
Gotowe! Smacznego!
14 comments
witaj! coś wspaniałego-koniecznie do upieczenia na Wielkanoc!pozdrawiam rysiaa
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Pozdrawiam!
UsuńAle pyszne ciasto, uwielbiam solony karmel, a tu jeszcze w połączeniu z pistacjami musi smakować bombowo :)
OdpowiedzUsuńSolony karmel, to moja słabość :D Smakuje wprawdzie bombowo <3 Dziękuję i pozdrawiam ;)
UsuńSuper fajny prezpis, czy moglbys prosze podac jaka mase kajmakowa uzywasz poniewaz nie mieszkam w Polsce
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam
Witam,w jaki sposób dodać masę kajmakową do kremu?
UsuńRazem z żelatyną do śmietanki. Masa może być z lodówki, a może być w temp pokojowej. Proces jest dokładnie opisany w procesie „krem”. Pozdrawiam!
UsuńPolews nie wyszła ☹️ Gdy wlałam mleko w sekundzie z karmelu zrobiły się twarde grudy. Co mogłam źle zrobić?
OdpowiedzUsuńMleko było zbyt zimne. Trzeba było pogotować karmel i wtedy grudy znikłyby.
UsuńWitaj Łukaszu, na blaszkę 24x35o ile zwiększyć składniki?
OdpowiedzUsuńZ 1,5 porcji musi być dobrze 👌🏼 Tylko biszkopt warto wypiekać 4-5 min dłużej.
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź,Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzklanka mleka do karmelu ma 250 ml?
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto (i świetny kucharz :-)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)