Ciasto z białą czekoladą i solonym karmelem bez pieczenia
środa, kwietnia 10, 2019
Czy może być coś lepszego niż połączenie białej czekolady z solonym karmelem? Chyba tylko proste ciasto bez pieczenia o tych smakach.
Dzisiaj przepis na mega proste ciasto z białą czekoladą i solonym karmelem bez pieczenia. Bardzo szybkie do zrobienia, nie wymaga dużej ilości składników, a smakuje po prostu przepysznie. W sam raz na nadchodzące ciepłe, letnie dni, kiedy nie chcemy używać piekarnika.
Ciasto z białą czekoladą i solonym karmelem bez pieczenia - przepis:
200 g herbatników
0,5 słoiczka solonego karmelu (Przepis TUTAJ)
500 ml śmietanki kremówki 30-36%
200 g białej czekolady
200 g serka mascarpone
Jak zrobić ciasto z białą czekoladą i solonym karmelem bez pieczenia?
- Formę o wymiarach ok. 25x25 wykładamy folią spożywczą, lub papierem do pieczenia.
- Na dno formy wykładamy herbatniki. Herbatniki smarujemy grubą warstwą solonego karmelu (ok. 5 łyżek).
- W kąpieli wodnej topimy białą czekoladę.
- Śmietankę kremówkę za pomocą miksera ubijamy z serkiem mascarpone prawie na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy roztopioną czekoladę i ubijamy do powstania sztywnego kremu (jak tylko krem będzie sztywny, wyłączamy mikser, aby nie zważyć śmietanki).
- Tak powstały krem przekładamy na herbatniki.
- Wierzch kremu polewamy pozostałym solonym karmelem. Za pomocą noża, pogrążonego do połowy w kremie, robimy kilka chaotycznych ruchów, aby powstały ładne wzorki.
- Tak powstałe ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny do pełnego schłodzenia. 30 min przed podaniem wstawiamy ciasto do zamrażalnika, wtedy smakuje o wiele lepiej.
Gotowe! Smacznego!
3 comments
biała czekolada, karmel... to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńnie polecam ciasto nie zastygło
OdpowiedzUsuńNie polecam, bardzo słodkie, nie zastygło po nocy w lodówce i 45 minutach w zamrażalniku.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)