Tarta z rabarbarem i kremem
czwartek, maja 23, 2019
Od dawna uwielbiam rabarbar. Cienię go za unikalny kwaśny smak i strukturę. Świetnie się nadaje do wypieków, gdzie w połączeniu ze słodkością ciasta nabywa wcale inne walory smakowe.
Dzisiaj przepis na unikalną, mega kruchą tartę z rabarbarem i kremem na bazie kwaśnej śmietany. U nas w domu zniknęła w mgnieniu oka. Jest łagodna, miękka, a zarazem chrupiąca. Słodka, a jednocześnie z nutką kwaśności rabarbaru. Tarta na kruchym cieście w połączeniu z łagodnym kremem, karmelizowanym rabarbarem, to po prostu niebo w gębie. Robi się ją naprawdę prosto i sprawnie. Musicie wypróbować.
Tarta z rabarbarem i kremem - przepis:
Ciasto kruche:200 g mąki pszennej
100 g masła
70 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Nadzienie:
2 jajka
3 łyżki cukru
200 g kwaśnej śmietany
1,5 łyżki mąki pszennej
200 g rabarbaru
1 łyżka cukru do posypania ciasta
Jak zrobić tartę z rabarbarem i kremem?
- Rozpoczynamy od zrobienia ciasta kruchego. Do misy wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, dodajemy masło i ucieramy rękoma na kruszonkę. Dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, aby się nie ogrzało od rąk.
- Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 45-60 min.
- W między czasie robimy nadzienie. Trzepaczką ubijamy jajka, cukier i kwaśną śmietanę. Do tak powstałej masy przesiewamy mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy.
- Rabarbar kroimy w podłużne paski o długości proporcjonalnej do szerokości formy, w której będziemy piekli tarte.
- Dno podłużnej formy do pieczenia tarty o wymiarach 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Schłodzone ciasto lekko zagniatamy i wykładamy nim spód i 2-3 cm boków formy.
- Na spód wlewamy nadzienie, a na wierzch układamy rabarbar. Wierzch posypujemy cukrem.
- Tartę pieczemy przez ok. 35-45 min. Ostatnie 3-5 minut pieczemy pod funkcją grill.
- Serwujemy odrazu po upieczeniu z gałką lodów, albo dobrze schłodzoną.
Gotowe! Smacznego!
3 comments
Zdjęcia jak i tarta są totalnie niesamowite!
OdpowiedzUsuńHej czy da radę upiec tartę z innymi owacami?
OdpowiedzUsuńZ pewnością ;) Można zrobić z malinami, truskawką, borówkami. Będzie także dobre ;)
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)