Owsiane crumble z rabarbarem
wtorek, czerwca 11, 2019Tato powiedział, że mogę piec crumble codziennie, a mój tata nie je i nie lubi słodyczy (nadal myślę, że udaje). Oznacza to, że crumble jest naprawdę pyszne.
Crumble to tak naprawdę ciasto składające się ze świeżych owoców pod grubą warstwa kruszonki. Robi się bardzo sprawnie i prosto, chyba dlatego ostatnio robię go prawie codziennie, bo świeżych owoców latem jest pod dostatkiem.
Owsiane crumble z rabarbarem, to prawdziwa euforia smaku. Kwaśny lekko kruchy rabarbar
zapieczony pod obfitą ilością kruszonki owsianej. Naprawdę warte uwagi połączenie smakowe.
Crumble można zrobić z dowolnymi owocami, nawet mrożonymi, więc to świetny deser nie tylko na lato. Na dodatek, taką kruszonkę można przyrządzić w dużych ilościach, a następnie ją zamrozić i jak tylko mamy świeże, smaczne owoce, dostajemy i sprawnie zapiekamy. Zawsze się sprawdza.
zapieczony pod obfitą ilością kruszonki owsianej. Naprawdę warte uwagi połączenie smakowe.
Crumble można zrobić z dowolnymi owocami, nawet mrożonymi, więc to świetny deser nie tylko na lato. Na dodatek, taką kruszonkę można przyrządzić w dużych ilościach, a następnie ją zamrozić i jak tylko mamy świeże, smaczne owoce, dostajemy i sprawnie zapiekamy. Zawsze się sprawdza.
Owsiane crumble z rabarbarem - przepis:
120 g zimnego masła100 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej (można użyć też owsianej)
100 g cukru trzcinowego
Szczypta soli
400 g rabarbaru
50 g cukru
Jak zrobić najlepsze owsiane crumble z rabarbarem?
- Wszystkie składniki kruszonki umieszczamy w misie i dokładnie kruszymy pomiędzy palcami, aż powstanie kruszonko. Tak powstałą kruszonkę wstawiamy na 30 min do lodówki.
- Rabarbar myjemy, jeżeli jest potrzeba obieramy ze skórki. Kroimy w 2 centymetrowe kawałeczki, a następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 min, do momentu aż kruszonka się chłodzi.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Do naczynia żaroodpornego wykładamy rabarbar wraz z powstałym sokiem. Przykrywamy grubą warstwą kruszonki.
- Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min, aż crumble będzie złociste.
- Serwujemy tuż po upieczeniu z gałką lodów, lub po prostu jako deser.
Gotowe! Smacznego!
3 comments
Wykwintne danie!
OdpowiedzUsuńFajny blog, coś świeżego w kulinarnym świecie internetowym :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)