Babka kajmakowa z solonym karmelem
czwartek, kwietnia 18, 2019Puszysta babka kajmakowa obficie polana wyrazistym, kremowym solonym karmelem. Po prostu w sam raz na stół Wielkanocny. Jest bardzo łagodna i miękka, nawet po kilku dniach pozostaje świeża (chociaż jestem pewien, że zniknie już tuż po upieczeniu). Po prostu perfekcyjna babka Wielkanocna! Może zagości na Waszym stole świątecznym?
Coś ostatnio dużo solonego karmelu na blogu 😆 Ale ta babka jest po prostu baaardzo karmelowa! Nie dość, że sama jest o smaku karmelowym, to i polana karmelem... Bomba kaloryczna, ale jaka pyszna.
Jednak ten przepis, kosztował mi dużo, bo pierwsza próba skończyła się klęską. Słowem, zrobiłem babkę po raz pierwszy i taki myślę: „Hmmm, jakaś zbyt blada”, no i wstawiłem do piekarnika na kilka minut (przynajmniej tak myślałem). I co dalej? Całkowicie o niej zapomniałem, spokojnie poszedłem na podwórko, zrobiliśmy grilla. Zjedliśmy z rodziną kolację, a tu raptem gdy zachodzę do domu widzę wszędzie dym i zapach spalenizny, a to moja babka się „rumieni”. Była czarna jak węgiel. Taki to mega fail od Łukasza Kucharza. Zdarza się...
Babka kajmakowa z solonym karmelem - przepis:
5 średnich jaj „M”
50 g cukru
100 g masła
200 g masy kajmakowej
1/4 szklanki mleka
Szklanka mąki pszennej (ok. 170 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka cukru z naturalną wanilią
Jak zrobić babkę kajmakową z solonym karmelem?
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Nadmiar mąki wysypujemy.
- Białka oddzielamy od żółtek. Należy uważać, aby do białka nie trafił ani gram żółtka.
- Białka z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym ubijamy mikserem na sztywną pianę. Trwa to ok. 5-6 min.
- Masło topimy, a następnie studzimy.
- Żółtka miksujemy z masą kajmakową. Następnie dodajemy roztopione masło. Dokładnie ubijamy na jednolitą masę.
- Do masy żółtkowej przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie mieszamy, aby nie pozostało surowej mąki. Wlewamy mleko i ubijamy mikserem przez ok. 2 min.
- 1/3 ubitych białek dodajemy do masy kajmakowo-żółtkowej. Dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki. Nie używamy z miksera, bo białka utracą swe własności spulchniające.
- Tak powstałą masę dodajemy do pozostałych ubitych białek. Mieszamy szpatułką do powstania jednolitego ciasta.
- Otrzymane ciasto przelewamy do foremki na babkę. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min. Po upieczeniu studzimy, a następnie wybieramy babkę z formy.
- Przed podaniem babkę polewamy solonym karmelem. Dodatkowo posypałem pokruszonymi orzechami włoskimi.
Gotowe! Smacznego!
1 comments
Młody i odważny z Ciebie cukiernik! Sukcesów sukcesów ; )
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)