Owsiane crumble z rabarbarem

wtorek, czerwca 11, 2019

Owsiane crumble z rabarbarem

Tato powiedział, że mogę piec crumble codziennie, a mój tata nie je i nie lubi słodyczy (nadal myślę, że udaje). Oznacza to, że crumble jest naprawdę pyszne. 
Crumble to tak naprawdę ciasto składające się ze świeżych owoców pod grubą warstwa kruszonki. Robi się bardzo sprawnie i prosto, chyba dlatego ostatnio robię go prawie codziennie, bo świeżych owoców latem jest pod dostatkiem. 


Owsiane crumble z rabarbarem, to prawdziwa euforia smaku. Kwaśny lekko kruchy rabarbar
zapieczony pod obfitą ilością kruszonki owsianej. Naprawdę warte uwagi połączenie smakowe.
Crumble można zrobić z dowolnymi owocami, nawet mrożonymi, więc to świetny deser nie tylko na lato. Na dodatek, taką kruszonkę można przyrządzić w dużych ilościach, a następnie ją zamrozić i jak tylko mamy świeże, smaczne owoce, dostajemy i sprawnie zapiekamy. Zawsze się sprawdza.

Owsiane crumble z rabarbarem - przepis: 

120 g zimnego masła
100 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej (można użyć też owsianej)
100 g cukru trzcinowego
Szczypta soli
400 g rabarbaru
50 g cukru

Jak zrobić najlepsze owsiane crumble z rabarbarem? 


  • Wszystkie składniki kruszonki umieszczamy w misie i dokładnie kruszymy pomiędzy palcami, aż powstanie kruszonko. Tak powstałą kruszonkę wstawiamy na 30 min do lodówki. 
  • Rabarbar myjemy, jeżeli jest potrzeba obieramy ze skórki. Kroimy w 2 centymetrowe kawałeczki, a następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 min, do momentu aż kruszonka się chłodzi.



  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
  • Do naczynia żaroodpornego wykładamy rabarbar wraz z powstałym sokiem. Przykrywamy grubą warstwą kruszonki. 
  • Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min, aż crumble będzie złociste. 
  • Serwujemy tuż po upieczeniu z gałką lodów, lub po prostu jako deser.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Owsiane crumble z rabarbarem

Owsiane crumble z rabarbarem

Owsiane crumble z rabarbarem

Podobne przepisy

3 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: