Polędwiczki w sosie kurkowym
sobota, lipca 27, 2019Lubię lato i jesień za smak i zapach grzybów. Dzisiaj nietypowy sposób wykorzystania łagodnych, aromatycznych i moich ulubionych kurek. Przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Polędwiczki wieprzowe zanurzone w sporej ilości łagodnego i kremowego sosu na bazie świeżych i pachnących kurek. Polędwiczki wychodzą super miękkie i łagodne w smaku. Sos podkreśla delikatną strukturę mięsa i wzbogaca je pięknymi nutkami leśnych grzybów. Musie wypróbować!
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym - przepis:
2 średnie polędwiczki wieprzowe
300 g kurek
1 średnia cebula
200 ml śmietanki 30%
100 ml wody
50 g masła
1 łyżeczka mąki pszennej
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Jak zrobić polędwiczki w sosie kurkowym?
- Polędwiczki oczyszczamy od błon i pozostałości tłuszczu. Kroimy w medaliony o grubości 2-3 cm.
- Solimy i pieprzymy z obydwu stron. Następnie smażymy na mocnym ogniu, w niedużej ilości oleju przez ok. 2 min z każdej strony. Tak, aby były ładnie zrumienione (w środku pozostają surowe - dojdą w sosie). Usmażone polędwiczki przykrywamy i odstawiamy na bok.
- Kurki dokładnie czyścimy i myjemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- W garnku topimy masło. W maśle smażymy, a raczej dusimy, cebulę z kurkami przez ok. 7-8 min.
- Po tym dodajemy mąkę pszenną, mieszamy, aż połączy się z cieczą zgromadzoną na dnie garnka. Wlewamy śmietankę, wodę i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 3-4 min, aż sos lekko zgęstnieje.
- Do sosu układamy usmażone kawałeczki wieprzowiny. Dusimy na małym ogniu przez kolejne 7-8 min. Sos powinien zgęstnieć i przypominać konsystencję gęstej śmietany.
- Pod koniec, danie doprawiamy solą i pieprzem wedle smaku, oraz ziołami prowansalskimi i majerankiem.
- Serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami (przepis TUTAJ)
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)