Cold brew - przepis

środa, lipca 31, 2019


Dzień bez kawy, to dzień stracony... zgadzacie się? 
Cold brew, to nic innego jak kawa „parzona” na zimno. Coraz częściej można ją spotkać w kawiarenkach. Po raz pierwszy spróbowałem ją przed 3 laty, gdy byłem całkowicie uzależniony od zimnej kawy - podbiła me serce i od tego momentu robię ją bardzo często! Prosto i orzeźwiająco - to co lubię. 
Kawa zimno parzona zawiera więcej kofeiny, niż tradycyjna kawa i to tylko dlatego, że woda jest w dłuższym kontakcie z ziarnami kawy, więc cold brew podwójnie pobudza. 
Czy skusicie się by „ugotować” taką orzeźwiającą kawę na ochłodę słonecznych dni? 

Inne przepisy na kawę (by zobaczyć, kliknij w nazwę): 

Jak zrobić cold brew - przepis: 

Świeżo mielona kawa, taka jąką lubicie (Najlepiej niezbyt drobna. Średnio mielona pasuje najlepiej!)
Czysta woda filtrowana




Jak zrobić najlepszą kawę na zimno cold brew? 

  • Proporcja jest następująca - na 1 litr wody należy użyć ok. 120 g świeżo zmielonej kawy. Zazwyczaj dodaję więcej kawy, aby następnie rozcieńczyć gotowy napój mlekiem. 
  • W pojemniku kawę zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin (najlepiej na ok. 12). 
  • Tak przygotowaną kawę odcedzamy z fusów. Można to zrobić za pomocą gazy, durszlaku, french pressa. 
  • Gotowy napój przelewamy do czystej buteleczki. Przechowujemy w lodówce, aby ciągle była zimna.
  • Cold brew serwujemy z kostkami lodu, opcjonalnie z cukrem lub mlekiem. Jeżeli przyrządzone cold brew jest zbyt mocne, można rozcieńczyć go wodą.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Kuchnia Lukasza - COLD BREW PRZEPIS

Kuchnia Lukasza - COLD BREW PRZEPIS

Kuchnia Lukasza - COLD BREW PRZEPIS






Podobne przepisy

0 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: