Cold brew - przepis

środa, lipca 31, 2019


Dzień bez kawy, to dzień stracony... zgadzacie się? 
Cold brew, to nic innego jak kawa „parzona” na zimno. Coraz częściej można ją spotkać w kawiarenkach. Po raz pierwszy spróbowałem ją przed 3 laty, gdy byłem całkowicie uzależniony od zimnej kawy - podbiła me serce i od tego momentu robię ją bardzo często! Prosto i orzeźwiająco - to co lubię. 
Kawa zimno parzona zawiera więcej kofeiny, niż tradycyjna kawa i to tylko dlatego, że woda jest w dłuższym kontakcie z ziarnami kawy, więc cold brew podwójnie pobudza. 
Czy skusicie się by „ugotować” taką orzeźwiającą kawę na ochłodę słonecznych dni? 

Inne przepisy na kawę (by zobaczyć, kliknij w nazwę): 

Jak zrobić cold brew - przepis: 

Świeżo mielona kawa, taka jąką lubicie (Najlepiej niezbyt drobna. Średnio mielona pasuje najlepiej!)
Czysta woda filtrowana




Jak zrobić najlepszą kawę na zimno cold brew? 

  • Proporcja jest następująca - na 1 litr wody należy użyć ok. 120 g świeżo zmielonej kawy. Zazwyczaj dodaję więcej kawy, aby następnie rozcieńczyć gotowy napój mlekiem. 
  • W pojemniku kawę zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin (najlepiej na ok. 12). 
  • Tak przygotowaną kawę odcedzamy z fusów. Można to zrobić za pomocą gazy, durszlaku, french pressa. 
  • Gotowy napój przelewamy do czystej buteleczki. Przechowujemy w lodówce, aby ciągle była zimna.
  • Cold brew serwujemy z kostkami lodu, opcjonalnie z cukrem lub mlekiem. Jeżeli przyrządzone cold brew jest zbyt mocne, można rozcieńczyć go wodą.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Kuchnia Lukasza - COLD BREW PRZEPIS

Kuchnia Lukasza - COLD BREW PRZEPIS

Kuchnia Lukasza - COLD BREW PRZEPIS






Podobne przepisy

2 comments

  1. Coś podobnego...Co prawda pora nie ta, ale trzeba spróbować! Jutro napiszę, czy smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje, ale wyszła bardzo, bardzo mocna. Musiałam rozcieńczać.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: