Cold brew - przepis
środa, lipca 31, 2019
Cold brew, to nic innego jak kawa „parzona” na zimno. Coraz częściej można ją spotkać w kawiarenkach. Po raz pierwszy spróbowałem ją przed 3 laty, gdy byłem całkowicie uzależniony od zimnej kawy - podbiła me serce i od tego momentu robię ją bardzo często! Prosto i orzeźwiająco - to co lubię.
Kawa zimno parzona zawiera więcej kofeiny, niż tradycyjna kawa i to tylko dlatego, że woda jest w dłuższym kontakcie z ziarnami kawy, więc cold brew podwójnie pobudza.
Czy skusicie się by „ugotować” taką orzeźwiającą kawę na ochłodę słonecznych dni?
Inne przepisy na kawę (by zobaczyć, kliknij w nazwę):
Jak zrobić cold brew - przepis:
Świeżo mielona kawa, taka jąką lubicie (Najlepiej niezbyt drobna. Średnio mielona pasuje najlepiej!)
Czysta woda filtrowana
Jak zrobić najlepszą kawę na zimno cold brew?
- Proporcja jest następująca - na 1 litr wody należy użyć ok. 120 g świeżo zmielonej kawy. Zazwyczaj dodaję więcej kawy, aby następnie rozcieńczyć gotowy napój mlekiem.
- W pojemniku kawę zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin (najlepiej na ok. 12).
- Tak przygotowaną kawę odcedzamy z fusów. Można to zrobić za pomocą gazy, durszlaku, french pressa.
- Gotowy napój przelewamy do czystej buteleczki. Przechowujemy w lodówce, aby ciągle była zimna.
- Cold brew serwujemy z kostkami lodu, opcjonalnie z cukrem lub mlekiem. Jeżeli przyrządzone cold brew jest zbyt mocne, można rozcieńczyć go wodą.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
3 comments
Coś podobnego...Co prawda pora nie ta, ale trzeba spróbować! Jutro napiszę, czy smakuje!
OdpowiedzUsuńSmakuje, ale wyszła bardzo, bardzo mocna. Musiałam rozcieńczać.
OdpowiedzUsuńJest bardzo intensywna, zazwyczaj też rozcieńczam ;)
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)