Wilgotne ciasto cytrynowe z ricottą i morelami
wtorek, lipca 16, 2019
Uwielbiam wypieki z dodatkiem ricotty, to właśnie dzięki niej ciasto jest mega wilgotne, puszyste i lekkie. Ricotta, to nic innego jak miękki, długo gotowany, przypominający twaróg, niesolony ser Włoski. To świetna baza do deserów.
Wilgotne ciasto cytrynowe z ricottą i morelami, to świetne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu. Wilgotne, mocno cytrynowe ciasto na bazie serka ricotta i zanurzone w nie połówki kwaskowatej, i słodkiej moreli. Robi się naprawdę banalnie prosto. Przepis warty do wyprobowania nie tylko miłośnikom moreli, to istne niebo w gębie!
Wilgotne ciasto cytrynowe z ricottą i morelami - przepis:
Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej!
250 g sera ricotta
250 g sera ricotta
4 jajka rozdzielone na białka i żółtka
Szklanka cukru + 2 łyżki do posypania ciasta
100 g masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 250 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Skórka otarta z cytryny
7-8 morel
Jak zrobić ciasto z ricottą i morelami?
- Morele dokładnie myjemy, przekrawamy na połowę, a następnie usuwamy pestkę. Odstawiamy na bok.
- Białka ubijamy za pomocą miksera na miękką pianę, dodajemy 0,5 szklanki cukru i ubijamy na sztywną pianę.
- Do żółtek dodajemy ricottę, pozostały cukier, roztopione masło i kwaśną śmietanę, i dokładnie łączymy ze sobą te składniki. Do tak powstałej masy żółtkowej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny.
- Dodajemy ubite wcześniej białka. Łagodnie mieszamy za pomocą szpatułki (nie używamy miksera).
- Tak powstałe ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy. Na wierzch ciasta układamy morele. Ciasto posypujemy warstwą cukru.
- Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min. Po czym studzimy. Ciasto z ricottą i morelami serwujemy, obficie posypane cukrem pudrem.
*Przepis powstał dla magazynu „Kuriera Wileńskiego”
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
1 comments
W sezonie na piękne i słodkie morele ten wypiek to must! Muszę wypróbować z ricottą, takiego nie piekłam.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)