Czekoladowy ryż
wtorek, stycznia 21, 2020
U mnie śniadanie zazwyczaj na słodko. Z czasem nudzą się tradycyjne pomysłu typu owsianka, placuszki czy kanapki. Mam prawdziwie niebanalny sposób na pyszne śniadanie - czekoladowy ryż. To danie, które naprawdę smakuje obłędnie i rozjaśni każdy ranek.
Czekoladowy ryż robi się dosyć prosto, jednak gotowanie ryżu trochę zajmuje, ale efekt sam mówi za siebie. Wychodzi ryż niczym pudding, bardzo aksamitny, kremowy i pełen smaku czekolady, a wiem, że lubicie przepisy z czekoladą.
Nie trzeba stać przy garnku, wystarczy tylko czas od czasu pomieszać, więc w międzyczasie zdążycie zrobić powtórkę przed egzaminem, czy przyszykować się do pracy. Ten przepis, to jak znalazł dla studentów (wiem co mówie), tak naprawdę jest to tanie śniadanie. Trochę więcej kosztuje czekolada i kakao, ale kakao idzie nie dużo, więc zostanie jeszcze na wiele przepisów czekoladowych.
Czekoladowy ryż - przepis:
125 g ryżu500 ml mleka (można zrobić 50/50 z wodą, lub ugotować całkowicie na wodzie, chociaż smakowałoby to dosyć mdło)
Szczypta soli
2 łyżki cukru
2 łyżeczki ciemnego kakao
50 g czekolady mlecznej/deserowej
Jak zrobić czekoladowy ryż na śniadanie?
- Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy dużą szczyptę soli, dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 20-25 min, aż ryż zacznie mocno wsiąkać ciecz.
- W międzyczasie, w kubeczku łączymy kakao, cukier z 1/3 szklanki ciepłej wody. Mieszamy, aż ciecz będzie bez grudek.
- Do ryżu dodajemy rozrobioną ciecz, gotujemy do momentu aż ryż zmięknie i będzie obtoczony w kremowej, czekoladowej masie. U mnie zajęło około 5 min.
- Po tym zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę, przykrywamy i odstawiamy na 10 min.
- Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Lubię podać z czekoladą lub wiórkami kokosowymi.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)