Spaghetti carbonara - przepis idealny!

czwartek, stycznia 16, 2020

 Spaghetti carbonara - przepis idealny!

Odrazu powiem, że w Polsce trudno zrobić IDEALNĄ Carbonarę. Jak powiedziała mi jedna włoszka: „Wiesz, w carbonarze chodzi nie o sposób i technikę, ale tylko i wyłącznie o najlepsze składniki, które są tylko we Włoszech. Wszystkie techniki, to sprawa drugorzędna”.
Carbonara, czyli włoski makaron o intensywnym aromacie wędzonego boczku w kremowym sosie na bazie jajka i sera z duża ilością grubo mielonego pieprzu.
Przepis na carbonare wzbudza wiele dyskusji, ale jednak uważam, że i w u Nas można zrobić dobrą Carbonarę, a nawet idealną.
Każdy się kłuci kto robi lepszą, bardziej kremową i bardziej autentyczną. Tak naprawdę nie ma jednego i właściwego przepisu, są tylko pewne prawidła o których warto pamiętać podczas jej przygotowania. Po pierwsze nie dodajemy śmietanki, po drugie makaron ma być al dente, po trzecie, sos ma być tylko lekko ścięty i bez grudek, aby łagodnie obtaczał makaron, po czwarte, sos ma zawierać dużą ilość pieprzu i po piąte, mamy używać najlepszej jakości składniki
Uwielbiam makaron carbonara, bo to zawsze idealny obiad czy kolacja. Naprawdę mówię, że idealny, bo tak jest: robi się prosto, smakuje świetnie i jest bardzo sycące, czyli prawdziwy comfort food. Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 min! 
Mówię, że ten przepis jest idealny, może ktoś się nie zgodzi, ale jednak zebrałem w nim dużo informacji o tym daniu, przeanalizowałem tyle własnych błędów i tyle nauczek od innych ludzi, że uważam, że wg. niego każdemu uda się wprost perfekcyjna carbonara. 

Idealne spaghetti carbonara - przepis: 

250 g makaronu spaghetti/bucatini/fetuccine/tagliatelle itp. (ja użyłem spaghetti)
70 g dobrego wędzonego boczku lub pancetty
1 większe jajko, lub 2 mniejsze
1 żółtko
40 g sera dojrzewającego typu parmezan (chociaż najlepiej użyć Pecorino, ale jest dosyć trudno dostępny)
Ząbek czosnku
Parmezan do posypania
Oliwa z oliwek do podania
Sól
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu


Jak zrobić najlepsze spaghetti carbonara? 

  • Żółtko i całe jajko wbijamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz i energicznie łączymy. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach parmezan. Łączymy.
  • W mocno posolonej wodzie gotujemy makaron na tzw. aldente, zajmuje to ok. 1 min krócej niż podano na opakowaniu. Makaron dodajemy do wrzącej wody i od tego momentu liczymy czas. Makaron dojdzie w patelni na dalszym etapie przygotowania.
  • Boczek kroimy w dosyć drobną kostkę. Smażymy na średnim ogniu, aż tłuszcz się stopi, a boczek będzie złocisty. Pod koniec dodajemy w plasterki pokrojony czosnek i zdejmujemy z ognia, aby czosnek nie spalił się.
  • Zlewamy ciecz po gotowaniu makaronu, ale zachowujemy 1/2 szklanki.
  • Trzymając patelnię na małym ogniu, dodajemy makaron. Łączymy z boczkiem. 
  • Po tym dodajemy jajka wraz z cieczą po gotowaniu makaronu (najpierw dodaję 1/4 szklanki, jeżeli sos będzie wydawał się zbyt gęsty, to dodaję pozostałą ciecz). Zdejmujemy z ognia. Energicznie mieszamy do powstania kremowego sosu. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Makaron ma być pięknie obtoczony w sosie. 
  • Z podanego przepisu wychodzą 2-3 porcje. Serwujemy odrazu po ugotowaniu. Przed podaniem posypujemy startym serem dojrzewającym i lekko skrapiamy oliwą. Dodatkowo można posypać grubo zmielonym pieprzem.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Spaghetti carbonara - przepis idealny!

Spaghetti carbonara - przepis idealny!

Podobne przepisy

1 comments

  1. Łukaszu, bardzo Ci dziękuję to była zdecydowanie najlepsza carbonara jaką jadłam w ostatnie roku:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: