Brownie z borówką amerykańską
piątek, stycznia 31, 2020
Brownie, to ciasto czekoladowe o dekadenckiej i bardzo wilgotnej, a jednocześnie lekko kruchej, maślanej konsystencji. Brownie według mnie ma zawierać dużo, dużo czekolady i to takiej dobrej. Właśnie ona czyni, że to ciasto smakuje bosko!
Połączenie czekolady i borówki amerykańskiej, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Brownie wychodzi naprawdę pyszne – wilgotne, miękkie i mocno czekoladowe. Jednego kawałku będzie mało. Będziecie chcieli więcej i więcej.
W komentarzach pod zdjęciem napiszcie jakie brownie lubicie więcej: wilgotne czy lekko kruche?
W komentarzach pod zdjęciem napiszcie jakie brownie lubicie więcej: wilgotne czy lekko kruche?
Brownie z borówką amerykańską - przepis:
200 g czekolady deserowej lub 50/50 z mleczną100 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
Łyżeczka cukru waniliowego
130 g mąki pszennej tortowej (ok. ¾ szklanki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g borówki amerykańskiej
2 jajka
Łyżeczka cukru waniliowego
130 g mąki pszennej tortowej (ok. ¾ szklanki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g borówki amerykańskiej
Jak zrobić brownie z borówką amerykańską?
- Czekoladę kruszymy i ok. 50 g odkładamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
- Do dużej żelaznej/szklanej misy wrzucamy czekoladę (150 g), dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy. Umieszczamy nad rondelkiem z parującą wodą (dno misy nie musi dotykać wody). Topimy w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej masy. Nie mieszamy zbyt intensywnie, bo masa może się rozwarstwić.
- Do tak powstałej masy, po jednym na raz, dodajemy jajka. Po dodaniu każdego mieszamy trzepaczką do połączenia się składników.
- Do masy czekoladowo-jajecznej przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą trzepaczki, aż powstanie jednolite ciasto.
- Formę do pieczenia (użyłem 20x20 cm) smarujemy masłem i oprószamy cienką warstwą mąki.
- Wylewamy ciasto. Równamy.
- Na wierzch układamy borówkę amerykańską i posypujemy pozostałą czekoladą (50 g).
- Pieczemy w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku przez ok. 30-40 min (30-35 min - wilgotne i ciągnące brownie, 40 min - bardziej zwarte). Serwujemy tuż po upieczeniu lub po wystudzeniu. Idealnie smakuje podane na ciepło z lodami.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
3 comments
Najlepsze brownie jakie jadłam! 😊
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńKocham borówki! Jestem totalnie ich fanką i powiem szczerze, że właśnie zastanawiam się nad tym, czy nie posadzić ich w swoim ogrodzie. Sadzonki oferuje Szkółka "Złota Jagoda" , więc można się rozejrzeć. Myślę, że porcja borówek co sezon z własnego ogródka podkręci jeszcze kulinarne zmysły, aby tworzyć z nimi coś pysznego.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)