Kokosianka - najlepsza owsianka kokosowa

wtorek, marca 17, 2020

Kokosianka - najlepsza owsianka kokosowa

Jeszcze jakieś 4-5 lat temu mój organizm na 30 procent składał się z owsianki. Jadłem ją bardzo często - każdy ranek, a czasami też w obiad! Nie wiem, dlaczego wtedy miałem takie upodobania, ale teraz poranna owsianka, to dla mnie szok. Sięgam po nią bardzo rzadko, ale jak już to zrobię, to działam na całego i robię najlepiej jak tylko mogę. Pewnego razu, miałem cel, aby uzyskać najbardziej kremową owsiankę jaką tylko się da i to właśnie tak powstała KOKOSIANKA.
Mogę powiedzieć śmiało - kokosianka, to królowa owsianek! Jest przepyszna. Bardzo kremowa, łagodna, a zarazem ma intensywny smak kokosu, który cudownie obtacza każdy zakamarek płatków owsianych. 
Po zjedzeniu takiej kokosianki poczujecie się o wiele lepiej. Będziecie pełni sił, a w brzuszku będzie się trawiło smaczne, dobre, a też pożyteczne dla naszego organizmu jedzonko. 

Dlaczego kokosianka, to śniadanie idealne? 
Po pierwsze, owies jest bogaty w białko, ale również posiada zdrowe aminokwasy. Zjadając na śniadanie owsiankę z mlekiem, dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych do funkcjonowania aminokwasów.
Po drugie, dobre mleczko kokosowe ma w sobie około 24 g tłuszczów na 100 g, z których ok. 20-22 g to tłuszcze nasycone. Takie tłuszcze, to tłuszcze zdrowe i pożyteczne dla naszego organizmu. Od nich się nie tyje (jeżeli zachowamy umiar). Wiadomo, że to najlepsze źródło energii.
Po trzecie, jak owies tak i mleczko kokosowe ma w sobie dosyć dużo błonnika. Błonnik odpowiada za wiele czynności, ale najważniejsze to, że daje poczucie sytości i pomaga naszym jelitom w przepychaniu pokarmu. 
Warto dodać, że taka owsianka jest w pełni wegańska! Gdybym nie podał jej z masłem, to nawet i moja wersja byłaby wegańska, a to dla mnie szok, bo z wegańskimi przepisami mało się przyjaźnimy.
Podsumowując, o tym przepisie można napisać wiele dobrego, ale szybko i zwięźle mówię tak: kokosianka, to zdrowe, smaczne i sycące śniadanie.




Kokosianka - przepis: 

Składniki na 2-3 porcje:
Szklanka płatków owsianych (używam góralskich, niezmielonych)
2 szklanki mleka roślinnego (może też być woda, lub mleko krowie)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego (można pominąć, bo same mleczko kokosowe jest dość słodkie)
Puszka mleczka kokosowego (sprawdzonego, które ma śmietanę kokosową)*

*Mleczko należy wstawić do lodówki za kilka godzin do przygotowania owsianki, aby śmietana kokosowa oddzieliła się od cieczy i stężała.


Jak zrobić kokosiankę? 

  • W rondelku z grubym dnem, mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sól, cukier, płatki owsiane i gotujemy na małym ogniu przez ok. 8-10 min. Czas zależy od tego, jakich płatków owsianych używamy. Na danym etapie należy je gotować o 20-30% krócej niż czas podany na opakowaniu. 
  • Po tym dodajemy śmietanę kokosową, czyli otwieramy schłodzoną puszkę mleczka kokosowego i dodajemy tylko śmietanę, czyli tą białą, kremową masę. Cieczy pozostałej w puszcze nie dodajemy. 
  • Przykrywamy rondelek z kokosianką i odstawiamy na 2-5 min, aż się lekko zetnie, dojdzie i będzie bardzo kremowa.
  • Serwujemy wedle uznania. Podałem kokosiankę z kawałeczkiem masła i prażonymi wiórkami kokosowymi. 
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Kokosianka - najlepsza owsianka kokosowa

Podobne przepisy

4 comments

  1. Zapisana do obowiązkowego zrobienia ! Kocham owsianki a z kokosem to szczególnie :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. 23 yrs old Staff Accountant III Eleen Simon, hailing from Swift Current enjoys watching movies like "Swarm, The" and Shopping. Took a trip to Gondwana Rainforests of Australia and drives a Ferrari 250 SWB California Spider. zobacz tutaj teraz

    OdpowiedzUsuń
  3. "...tłuszcze nasycone. Takie tłuszcze, to tłuszcze zdrowe i pożyteczne dla naszego organizmu. Od nich się nie tyje"
    Co za bzdury. Tłuszcze nasycone są niezdrowe, nie są pożyteczne i należy je ograniczać. A tyje się od każdego tłuszczu. Zresztą nie tylko od tłuszczu. Po prostu od nadmiaru kalorii.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: