Kremowa carbonara ze szparagami
poniedziałek, maja 25, 2020
Nie ukrywam, że makaron carbonara to moja słabość. Już publikowałem przepis na klasyczną carbonarę, ale tym razem, to będzie makaron z wiosennym twistem - kremowa carbonara ze szparagami. Jest pyszna, uwierzcie mi.
Przepis jest naprawdę banalnie prosty, a składniki tak dobrze się dopełniają, że nawet wylizałem talerz. Obłędny smak i konsystencja sprawia, że niewinnie sięgamy za dokładką. Chrupiące szparagi, lekki zapach boczku, makaron al dente i to wszystko obtoczone kremowym sosem jajecznym.
Wystarczy, że zadbamy o jakościowe składniki i już będzie bomba. Gorąco polecam ten przepis! Korzystajcie, dopóki trwa sezon na szparagi.
Kremowa carbonara ze szparagami - przepis:
400 g makaronu typu tagliatelle (może być i inny)Pęczek szparagów
40 g wędzonego boczku (pancetta, gaunciale najlepiej)
2 jajka
40 g parmigiano-reggiano (lub parmezanu) + do posypania
2 łyżeczki oliwy
Sól i dużo pieprzu
Jak zrobić kremowy makaron carbonara ze szparagami?
- Gotujemy makaron wedle przepisów na opakowaniu, ale skracając czas gotowania o 1 minutę, aby otrzymać tak zwane al dente, czyli makaron, który jest lekko niedogotowany. Radzę użyć dobrego jakościowego makaronu. Najlepiej podłużny, czyli tagliatelle, spaghetti itp.
- W międzyczasie, boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy boczek z patelni, a tłuszcz zostawiamy.
- Odłamujemy twardą końcówkę szparaga i kroimy w 2-3 centymetrowe kawałeczki.
- Na tłuszczu pozostałym po boczku smażymy szparagi. Najpierw wrzucamy twardą końcówkę i smażymy na średnim ogniu ok. 1-1,5 min, następnie dodajemy wierzchołki szparaga, czyli najbardziej łagodną część i obsmażamy ok. 30 sekund. Zdejmujemy z ognia. Szparagi muszą pozostać chrupiące.
- W miseczce ubijamy jajka, dodajemy oliwę, starty ser. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Sos ma być pieprzny.
- Zlewamy wodę z ugotowanego makaronu, ale zachowujemy 1/4 szklanki cieczy.
- Makaron wrzucamy na patelnię (jeżeli mamy ochotę możemy zlać tłuszcz po smażeniu boczku, ale radzę go zostawić, bo niesie dużo smaku), dodajemy boczek i szparagi. Mieszamy. Lekko podgrzewamy na najmniejszym ogniu, wlewamy mieszankę jajka, oraz 1/4 szklanki wody po makaronie. Sprytnie mieszamy i jak się sos lekko zetnie, to ściągamy z ognia.
- Serwujemy carbonarę posypaną startym na drobnych oczkach parmezanem i obfitą szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)