Kremowa carbonara ze szparagami

poniedziałek, maja 25, 2020

Kremowa carbonara ze szparagami

Nie ukrywam, że makaron carbonara to moja słabość. Już publikowałem przepis na klasyczną carbonarę, ale tym razem, to będzie makaron z wiosennym twistem - kremowa carbonara ze szparagami. Jest pyszna, uwierzcie mi.
Przepis jest naprawdę banalnie prosty, a składniki tak dobrze się dopełniają, że nawet wylizałem talerz. Obłędny smak i konsystencja sprawia, że niewinnie sięgamy za dokładką. Chrupiące szparagi, lekki zapach boczku, makaron al dente i to wszystko obtoczone kremowym sosem jajecznym.
Wystarczy, że zadbamy o jakościowe składniki i już będzie bomba. Gorąco polecam ten przepis! Korzystajcie, dopóki trwa sezon na szparagi.

Kremowa carbonara ze szparagami - przepis: 

400 g makaronu typu tagliatelle (może być i inny)
Pęczek szparagów
40 g wędzonego boczku (pancetta, gaunciale najlepiej)
2 jajka
40 g parmigiano-reggiano (lub parmezanu) + do posypania
2 łyżeczki oliwy
Sól i dużo pieprzu


Jak zrobić kremowy makaron carbonara ze szparagami? 

  • Gotujemy makaron wedle przepisów na opakowaniu, ale skracając czas gotowania o 1 minutę, aby otrzymać tak zwane al dente, czyli makaron, który jest lekko niedogotowany. Radzę użyć dobrego jakościowego makaronu. Najlepiej podłużny, czyli tagliatelle, spaghetti itp.
  • W międzyczasie, boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy boczek z patelni, a tłuszcz zostawiamy.
  • Odłamujemy twardą końcówkę szparaga i kroimy w 2-3 centymetrowe kawałeczki.
  • Na tłuszczu pozostałym po boczku smażymy szparagi. Najpierw wrzucamy twardą końcówkę i smażymy na średnim ogniu ok. 1-1,5 min, następnie dodajemy wierzchołki szparaga, czyli najbardziej łagodną część i obsmażamy ok. 30 sekund. Zdejmujemy z ognia. Szparagi muszą pozostać chrupiące
  • W miseczce ubijamy jajka, dodajemy oliwę, starty ser. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Sos ma być pieprzny.
  • Zlewamy wodę z ugotowanego makaronu, ale zachowujemy 1/4 szklanki cieczy.
  • Makaron wrzucamy na patelnię (jeżeli mamy ochotę możemy zlać tłuszcz po smażeniu boczku, ale radzę go zostawić, bo niesie dużo smaku), dodajemy boczek i szparagi. Mieszamy. Lekko podgrzewamy na najmniejszym ogniu, wlewamy mieszankę jajka, oraz 1/4 szklanki wody po makaronie. Sprytnie mieszamy i jak się sos lekko zetnie, to ściągamy z ognia.
  • Serwujemy carbonarę posypaną startym na drobnych oczkach parmezanem i obfitą szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Kremowa carbonara ze szparagami


Podobne przepisy

0 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: