Chlebek bananowy z rabarbarem

sobota, maja 23, 2020

Chlebek bananowy z rabarbarem przepis

 Chlebek bananowy już od dłuższego czasu podbija cały internet. Jest to naprawdę wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie tylko najlepsze cechy: robi się sprawnie, tylko z kilku składników i przecudowne w smaku. Tym razem zaszalałem i podbiłem smak tego ciasto wyjątkowo wiosenno-letnim składnikiem. Jak myślicie czym? Rabarbarem rzecz jasna.
 Obawiałem się, że to połączenie nie zagra, ale po spróbowaniu zrozumiałem, że to to co trzeba! Słodkość bananów w połączeniu z gorzką czekoladą i kwaśnym rabarbarem tworzy prawdziwe cuda. Chlebek bananowy jeszcze nigdy nie smakował tak dobrze. Zwyczajnie był obłędnie pyszny.
 Chlebek bananowy z rabarbarem robi się dosłownie chwilkę. Wystarczy papkę z bananów połączyć z kilkoma składnikami, dodać gorzką czekoladę, wyłożyć do keksówki, na wierzch ułożyć lekko karmelizowany rabarbar, zapiec i delektować się smakiem. Proste, co?
 Spróbuję opisać smak tego ciasta, ale dopóki nie spróbujecie, to nie zrozumiecie. Jest mega puszyste, a zarazem wilgotne. Wierzch chlebka jest lekko przypieczony i chrupiący. A smak, to zwyczajnie bomba. Najpierw odczuwamy lekko gorzką czekoladę, potem słodkość i wszystko to dobija kwaśność rabarbaru.

Chlebek bananowy z rabarbarem - przepis: 

4 średnie dojrzałe banany
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
3 jajka L 
2 łyżki cukru (opcjonalnie) 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli 
1,5 szklanki mąki pszennej (może być i inna) 
4-5 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru 
100 g gorzkiej, ciemnej czekolady
Szczypta cukru trzcinowego 


Jak zrobić chlebek bananowy z rabarbarem?

  • Keksówkę o wymiarach ok. 10x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnika ustawiamy na 180 stopni (funkcja pieczenia góra-dół), aby się nagrzewał.
  • Rabarbar dokładnie myjemy i osuszamy. Najlepiej, aby łodygi były długości keksówki. Na patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru i wlewamy 3 łyżki wody. Mieszamy i gotujemy, aż syrop rozpocznie mocno bulgotać. Wtedy dodajemy rabarbar i gotujemy ok. 1 min jeżeli mamy młody rabarbar i ok. 2-3 jeżeli rabarbar jest starszy, a łodygi grubsze. Odstawiamy w stronę, aby lekko wystygł.
  • Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki.
  • W dużej misie, za pomocą widelca, rozgniatamy banany na papkę. Dodajemy jajka i olej. Dokładnie mieszamy. Jeżeli nasze banany są słabo dojrzałe, to można dodać 2 łyżki cukru.
  • Do tak powstałej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, posiekaną czekoladę i mieszamy, aż nie pozostanie surowej mąki. Nie trzeba ubijać. Ciasto można zamieszać za pomocą widelca, lub trzepaczki. 
  • Tak powstałe ciasto przekładamy do wcześniej przyszykowanej keksówki.
  • Na wierzch układamy karmelizowany rabarbar, a syrop który pozostał wylewamy na wierzch ciasta. 
  • Całe ciasto posypujemy odrobiną cukru trzcinowego. 
  • Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-75 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i serwujemy.

Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Chlebek bananowy z rabarbarem przepis

Chlebek bananowy z rabarbarem przepis

Chlebek bananowy z rabarbarem przepis


Podobne przepisy

4 comments

  1. Wygląda fantastycznie! Ciekawe połączenie smaków. Chlebek musi smakować wyśmienicie *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękny:-) I ten dodatek rabarbaru...mmmm:-)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: