Chlebek bananowy z rabarbarem
sobota, maja 23, 2020Chlebek bananowy już od dłuższego czasu podbija cały internet. Jest to naprawdę wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie tylko najlepsze cechy: robi się sprawnie, tylko z kilku składników i przecudowne w smaku. Tym razem zaszalałem i podbiłem smak tego ciasto wyjątkowo wiosenno-letnim składnikiem. Jak myślicie czym? Rabarbarem rzecz jasna.
Obawiałem się, że to połączenie nie zagra, ale po spróbowaniu zrozumiałem, że to to co trzeba! Słodkość bananów w połączeniu z gorzką czekoladą i kwaśnym rabarbarem tworzy prawdziwe cuda. Chlebek bananowy jeszcze nigdy nie smakował tak dobrze. Zwyczajnie był obłędnie pyszny.
Chlebek bananowy z rabarbarem robi się dosłownie chwilkę. Wystarczy papkę z bananów połączyć z kilkoma składnikami, dodać gorzką czekoladę, wyłożyć do keksówki, na wierzch ułożyć lekko karmelizowany rabarbar, zapiec i delektować się smakiem. Proste, co?
Spróbuję opisać smak tego ciasta, ale dopóki nie spróbujecie, to nie zrozumiecie. Jest mega puszyste, a zarazem wilgotne. Wierzch chlebka jest lekko przypieczony i chrupiący. A smak, to zwyczajnie bomba. Najpierw odczuwamy lekko gorzką czekoladę, potem słodkość i wszystko to dobija kwaśność rabarbaru.
Chlebek bananowy z rabarbarem - przepis:
4 średnie dojrzałe banany
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
3 jajka L
2 łyżki cukru (opcjonalnie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1,5 szklanki mąki pszennej (może być i inna)
4-5 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru
100 g gorzkiej, ciemnej czekolady
Szczypta cukru trzcinowego
Jak zrobić chlebek bananowy z rabarbarem?
- Keksówkę o wymiarach ok. 10x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnika ustawiamy na 180 stopni (funkcja pieczenia góra-dół), aby się nagrzewał.
- Rabarbar dokładnie myjemy i osuszamy. Najlepiej, aby łodygi były długości keksówki. Na patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru i wlewamy 3 łyżki wody. Mieszamy i gotujemy, aż syrop rozpocznie mocno bulgotać. Wtedy dodajemy rabarbar i gotujemy ok. 1 min jeżeli mamy młody rabarbar i ok. 2-3 jeżeli rabarbar jest starszy, a łodygi grubsze. Odstawiamy w stronę, aby lekko wystygł.
- Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki.
- W dużej misie, za pomocą widelca, rozgniatamy banany na papkę. Dodajemy jajka i olej. Dokładnie mieszamy. Jeżeli nasze banany są słabo dojrzałe, to można dodać 2 łyżki cukru.
- Do tak powstałej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, posiekaną czekoladę i mieszamy, aż nie pozostanie surowej mąki. Nie trzeba ubijać. Ciasto można zamieszać za pomocą widelca, lub trzepaczki.
- Tak powstałe ciasto przekładamy do wcześniej przyszykowanej keksówki.
- Na wierzch układamy karmelizowany rabarbar, a syrop który pozostał wylewamy na wierzch ciasta.
- Całe ciasto posypujemy odrobiną cukru trzcinowego.
- Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-75 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i serwujemy.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
4 comments
Wygląda fantastycznie! Ciekawe połączenie smaków. Chlebek musi smakować wyśmienicie *-*
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńAle piękny:-) I ten dodatek rabarbaru...mmmm:-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie <3 CUDO SMAKU! Dziękuję ;)
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)