Słonecznik - idealna sałatka imprezowa
wtorek, grudnia 29, 2020Ostatni przepis w tym roku... 2020 nie był rokiem łatwym, ale nie będę narzekał, bo na maxa zmienił moje życie (raczej ja je zmieniłem!). Wiem, że to tylko rok kalendarzowy, który faktycznie nic nie mienia, jednak chce się po prostu wierzyć, że w 2021 wybrniemy z tego i będzie po prostu lepiej! Oby tak było, a teraz zapraszam na coś pysznego.
Nie ukrywam, że nie przepadam za sałatkami z majonezem, jednak czasami robię wyjątki i ta sałatka do nich należy. Popisowa sałatka mojej mamy - słonecznik. Każda rodzinna impreza kojarzy mi się z tą sałatką i kiedy mówię, że każda to dosłownie każda. Jednak ją uwielbiam i myślę, że Wam też przypadnie do gustu.
Sałatka słonecznik, gdzie każda warstwa ma swoją ważną rolę w kompozycji smakowej. Między warstwami napotkamy pyszny sos, który połączy odrębne nuty smakowe w jedno. Owszem będzie tam majonez, ale w odpowiednim towarzystwie zabłyśnie wcale inaczej. Chociaż i wygląda jak sałatka „nie modna”, no bo duży talerz, majonez, chipsy blablabla... ale czasami jednak takie proste, banalne smaki są najlepsze. Jest w nich jakaś moc prostoty!
Kto śledzi bloga od dawna, to wie, że przepis na taką sałatkę już jest na blogu (dla ciekawskich wstawiam LINK). W wystroju ta wersja bardzo przypomina starą, ale w smaku jest, moim zdaniem, o wiele lepsza - lżejsza, bardziej wyrazista i dopracowana.
Gdy impreza tylko się rozpocznie magicznym sposobem zaczynają znikać „płatki” słonecznika. Jak zrobicie ją, to zrozumiecie o czym mówię. Zapraszam!
Sałatka słonecznik - przepis:
Jedna podwójna pierś z kurczaka250 g światłych pieczarek
1 średnia cebula
1 marchew
3 średnie ziemniaki
50 g żółtego sera
3 ugotowane na twardo jajka
Puszka czarnych oliwek bez pestek (ok. 100 g)
150 g kwaśnej śmietany 10-12%
100 g majonezu
łyżeczka łągodnej musztardy
20 g masła
Chipsy typu pringles
Sól, pieprz
20 g masła
Chipsy typu pringles
Sól, pieprz
Jak zrobić idealną sałatkę imprezową Słonecznik?
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni topimy masło i szklimy cebulę, po upływie 5 minut dodajemy pieczarki i dusimy na małym ogniu 10 min.
- Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 min, aż będzie pełnie ugotowana.
- Marchew, ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Wszystkie składniki dokładnie studzimy.
- Ser, marchew, ziemniaki, białko jajka, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach do osobnych miseczek. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę.
- W miseczce łączymy śmietanę, majonez, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Dzięki dodatku śmietany sałatka będzie mniej tłusta.
- Na płaski talerz wykładamy kolejno: kurczak, pieczarki, marchew, ser, ziemniaki, białko. Każdą warstwę obficie smarujemy dressingiem.
- Na wierzch sałatki ścieramy na tarce o drobnych oczkach żółtko.
- Oliwki kroimy na połowę i wykładamy na żółtko, będą przypominały pestki słonecznika. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godz.
- Przed podaniem boki sałatki dekorujemy chipsami, tak, aby przypominały płatki słonecznika.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
6 comments
Bardzo kreatywne i pięknie serwowane :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie! sama w sobie będzie ozdobą stołu :)
OdpowiedzUsuń33 year-old Electrical Engineer Brandtr Vowell, hailing from Vancouver enjoys watching movies like Blood River and Taekwondo. Took a trip to Historic Town of Grand-Bassam and drives a Jaguar D-Type. moja ocena znajduje sie tutaj
OdpowiedzUsuńPanie Łukaszu, zrobiłam tę sałatkę i trzeba przyznać: i pyszna, i baaardzo atrakcyjnie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje i pysznie zapowiada. Na pewno skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)