Ciągnące ciasteczka owsiane snickers

czwartek, stycznia 14, 2021

Ciągnące ciasteczka owsiane snickers

Bez zbędnych słów - ciasteczka owsiane snickers. Łamią się lekkim ruchem, a ich środek jest ciągnący, wilgotny i obłędnie dobry! Po ukąszeniu topnieją na języku i otulają każdą jego część swoim orzechowo słodkim smakiem. Ten smak, to euforia, która trwa przez dłuższą chwilę po każdym kęsie. No i wisienką na torcie jest snickers, który karmelizuje się podczas pieczenia i... jakie to dobre! Pokochałem te ciasteczka na maxa, mam nadzieję Wy też pokochacie. Połączenie ciasteczek owsianych ze snickersem było strzałem w dziesiątkę.

Przygotowanie ciasteczek jest banalnie proste, jednak warto zadbać o dobre składniki, bo to one sprawiają, że to nie proste ciasteczka owsiane. Używamy tylko płatków owsianych górskich, niezmielonych. Nie pomijamy cukru trzcinowego muscovado, to on daje ten orzechowy posmak. A jaką ważną rolę gra tu sól, jest dosyć wyczuwalna i dzięki temu odbija słodycz, a w rezultacie ciasteczka nabywają słodko i lekko słony kontrast. No i ważne, aby ciasto postało godzinkę w lodówce, bo wtedy wszystkie smaki zagrają.

Ciągnące ciasteczka owsiane snickers - przepis:

Składniki na ok. 12 ciasteczek:
3 batoniki snickers (150 g)
400 g pełnych płatków owsianych górskich
50 g ulubionych włoskich
50 g cukru trzcinowego muscovado
50 g cukru
150 g masła  
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli



Jak zrobić ciągnące ciasteczka owsiane ze snickersem? 

  • Płatki owsiane i orzechy mielimy za pomocą maszynki do mielenia kawy, na drobną mączkę. Jeżeli nie mamy młynka do kawy, to używamy malaksera. Powstała mączka ma być zmielona całkowicie, aby nie pozostało większych grudek. 
  • Do mączki owsianek i orzechowej dodajemy sól, proszek do pieczenia i mieszamy.
  • Cukier, cukier muscovado i jajka ubijamy do połączenia się składników. Do tego dodajemy roztopione i przestudzone masło, mieszamy. 
  • Drobno kroimy snickersa, 1/4 zostawiamy do dekoracji.
  • Łączymy składniki wilgotne i suche, dodajemy pokrojone snickersy. Wyrabiamy ciasto.
  • Tak powstałe ciasto, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.  
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Formujemy ciastka o grubości 1-1,5 cm i średnicy 5 cm. Układamy je na blaszce, zachowując odstępy. 
  • Na wierzch ciastek układamy i wciskamy kawałeczki snickersa.
  • Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół) przez ok. 12-15 min. W środku muszą pozostać lekko miękkie, ciągnące.
  • Studzimy i serwujemy!

Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Ciągnące ciasteczka owsiane snickers


Podobne przepisy

0 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: