2w1. Zupa i wołowina z warzywami w jednym naczyniu.

niedziela, marca 16, 2014

Danie nie potrzebujące żadnych umiejętności kucharskich. Po prostu kroimy i układamy w dużym glinianym naczyniu i za 3 godziny na stole mamy przepyszne danie z mięciutką wołowiną i smaczną zupką.
Te danie nie ma stałej listy składników, bo najczęściej używam to co mam w domu, ale czosnek, papryczka chilli i pomidory są składnikami obowiązkowymi. Mięso też można wybrać dowolne lecz jeżeli użyjemy wieprzowiny lub drobiu, to czas należy skrócić na połowę, także mięso można pokroić w drobniejsze kawałeczki lub plasterki, ale smaku to nie zmieni.



Składniki:

1 kg jakościowej wołowiny
2 główki czosnku
papryczka chilli
2 cebule
2 średnie cukinie
1 marchew
2 duże papryki (można kolorowe)
100 g brązowych pieczarek
100 g pieczarek
4 pomidory
sól, pieprz

Przygotowanie:

 Zamaczamy w zimnej wodzie naczynie gliniane na 20 minut.
Czosnek czyścimy i miażdżymy za pomocą noża lub praski. Wołowinę nacieramy czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy, dopóki będziemy kroić warzywa.
 Cebulę, cukinię, marchew kroimy w pół talarki. Papryczkę chilli kroimy jak najdrobniej. Pieczarki przekrawamy na połowę, a pomidory w ćwiartki.
 W naczyniu glinianym układamy mięso i następnie kolejno warzywa: cebula, marchew, papryczka chilli, cukinie, papryka, pieczarki, pomidory, każdą warstwę solimy i pieprzymy. Zalewamy czterema szklankami wody lub bulionu i pieczemy pod przykryciem 3 GODZINY (40 minut do końca pieczenia można zdjąć przykrycie). W połowie pieczenia należy przewrócić mięso.
 Serwujemy mięso i zupę oddzielnie, do zupy polecam dodać śmietany.

Smacznego!

Podobne przepisy

0 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: