Zapiekanka ziemniaczana.

sobota, marca 08, 2014

Bardzo smaczna i sycąca zapiekanka ziemniaczana. Robiąc ten przepis wzorowałem się przepisem na ziemniaki ,,Au Gratin". Chciałem robić ziemniaki ,,Au gratin" lecz do głowy mi przyszła myśl, aby zrobić takie same cieniutkie plasterki ziemniaka nie ze śmietanką, a z sosem beszamel. Wyszła naprawdę dobre!


Składniki:

1 kg ziemniaków
3,5 szklanki mleka
3 łyżki mąki
100 g masła
sól, pieprz
100 g sera parmezan

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i zalewamy zimną wodą. Następnie odsączamy i za pomocą tarki lub malaksera kroimy w cieniutkie plasterki.
 Ziemniaczane plasterki przemywamy w ciepłej wodzie 3-4 razy i następnie zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut.
 Masło topimy w dużym garnku i dodajemy mąkę bardzo intensywnie mieszając dodajemy po trochę na raz mleko. Gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Pod koniec dodajemy 2 łyżki parmezany, solimy i pieprzymy.
 Formę do pieczenia lub żaroodporne naczynie wykładamy papierem do pieczenia i na same dno układamy 1/4 ziemniaków, posypujemy odrobiną soli i zalewamy dwoma chochlami beszamelu. Powtarzamy tą czynność 4 razy. Z góry posypujemy startym parmezanem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 minut.



Smacznego!

Podobne przepisy

1 komentarze

  1. Ubóstwiam takie ziemniaczane zapiekanki... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: