Sernik z budyniem.

wtorek, listopada 11, 2014

 Jeżeli ciągle oglądacie mego bloga, to na pewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi smakuje!
 Dziś właśnie propozycja na bardzo prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu sernik, czyli sernik z budyniem. Smakuje bardzo fajnie, jest aksamitny, bardzo, bardzo puszysty, jak chmurka. Pokochałem go od pierwszej łyżeczki, tak mi zasmakował, że teraz, to chyba będzie mój ulubiony przepis na sernik. Gorąco zapraszam do wypróbowania!

Sernik z budyniem.

Składniki:


1 kg sera z kubełka (ja użyłem sera z dodatkiem laski wanilii)
szklanka cukru
300 g śmietany
2 jaja
80 g budyniu w proszku
2 łyżki mąki
100 g masła
opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

 W oddzielnej misie łączymy jaja, cukier, śmietanę, roztopione masło i budyń, dokładnie mieszamy i gotujemy w kąpieli wodnej przez ok. 10 min, aż masa nieco zgęstnieje. (radzę, aby gotować w jakimś naczyniu żelaznym lub plastikowym żaroodpornym, bo moja szklana misa w czasie nagrzewania zaczęła pękać. Szkoda, a fajna misa była)
 Następnie w dużej misie łączymy ser (jeżeli używacie sera bez laski wanilii, to należy dodać opakowanie cukru waniliowego) i masę jajeczną. Dokładnie ubijamy i dodajemy mąkę, ponownie dokładnie ubijamy.
 Masę sernikową przekładamy do tortownicy (u mnie tortownica o śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Dno i boki tortownicy owijamy w 3-4 warstwy folii aluminiowej, bo będziemy piec sernik w kąpieli wodnej i ten etap jest potrzebny, aby woda nie trafiła do środku formy. Tortownicę ustawiamy w większej formie i zalewamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 80-90 min. 

Sernik z budyniem.

Smacznego!
Zainspirowałem się przepisem Ewy z bloga ,,Z Cukrem Pudrem"

Podobne przepisy

7 komentarze

  1. Apetyczny serniczek Ci wyszedł)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Często dodaję budyniu do sernika zamiast mąki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaką dodać śmietanę 30% czy kwaśna 18%, wyglada wspaniale i napewno tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dałem kwaśną śmietanę 30 %, ale można dać 18 %.

      Usuń
  4. Wygląda idealnie :) Też uwielbiam serniki :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: