Karkówka pieczona w serku kremowym
piątek, listopada 07, 2014
Czasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej marynuję mięso, ale do głowy wpadł mi fajny pomysł, aby zamarynować karkówkę w serku kremowym o smaku pomidora i bazylii.
Nawet nie oczekiwałem takiego rezultatu po upieczeniu, mięsko było bardzo soczyste, mięciutkie i niesamowicie smaczne. Jako, że piekłem spory kawał mięsa to jedliśmy go z przyjemnością przez trzy dni i nie znudził się nam jego smak.
Mięsko jest idealne na ciepło zarówno jak i na zimno. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
Karkówka wieprzowa 2,5 kg
opakowanie serka kremowego Apetina (u mnie o smaku pomidora i bazylii)
łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
łyżka gorczycy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W misie łączymy serek kremowy, sól, pieprz, paprykę w proszku, sos sojowy, oliwę i gorczycę, dokładnie mieszamy.
W karkówce robimy lekkie nakłucia widelcem. Po tym karkówkę nacieramy marynatą i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godzin. Ja marynowałem ją zaledwie godzinę i też było miękkie, ale proponuję trochę poczekać.
Zamarynowaną karkówkę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 2,5 godziny. Po upieczeniu sprawdzamy czy mięso jest upieczone, wkłuwamy nóż i paczymy jakiego koloru jest sok mięsny, jeżeli jest przezroczysty możemy serwować mięso lecz jeżeli jest różowy pieczemy jeszcze przez ok. 15-30 min.
Smacznego!
4 comments
Wspaniale wygląda. Jestem pełna podziwu!
OdpowiedzUsuńAn@Mari
www.anamarisworld.blogspot.com
podkradam przepis i zamierzam wykorzystać
OdpowiedzUsuńhttp://www.usunieciemacicyelfy.pun.pl/forums.php
Czy pieczesz ja w rękawie?
OdpowiedzUsuńPiekłem bez rękawa, ale można i w nim :)
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)