Ryż z buraczkami.

czwartek, maja 07, 2015

 Szybki, pyszny, smaczny i bardzo ładny dodatek do dań głównych, czyli ryż z buraczkami, który zachwyci swym kolorem każdego, a jeżeli nie zachwyci kolorem, to pewnie zachwyci smakiem. Podałem ryż z pieczonym kurczakiem ziołowym i danie na prawdę smakowało wszystkim. Zapraszam do wypróbowania!

Ryż z buraczkami.


Składniki:


200 g ryżu
75 g gotowanego buraczka
pół średniej cebuli
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego
łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
2 łyżki masła

Przygotowanie:


 Ryż przemywamy w zimnej wodzie ok. 5 razy, aż woda przestanie być mętna. Buraczka kroimy w średnią kostkę, a cebulę w bardzo drobną. Następnie na patelni z grubym dnem smażymy cebulę przez ok. 5 min. Po tym dodajemy pokrojone buraczki, odsączony ryż i zalewamy szklanką wody, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 7 min. Potem dodajemy drugą szklankę wody, sól, pieprz i gotujemy kolejnych 10-12 min, aż cała woda wyparuje. Po całkowitym ugotowaniu odstawiamy pod przykryciem na 10 min, aby ryż przeszedł wszystkimi smakami do końca.

Ryż z buraczkami.

Ryż z buraczkami.


Smacznego!

Podobne przepisy

6 komentarze

  1. o kurcze, ale wynalazek,
    Ja zdecydowanie dodadałbym wywar drobiowy, czy jakikolwiek inny. Na wodzie, to cienutko wyjdzie- ja myślę w kategorii smaku, a nie koloru :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dadałem wodę, bo w tym daniu zależało mi na czasie, a wywar drobiowu lub jakiś inny nie zawsze jest pod ręka. 😊
      Pozdrawiam Łukasz 😊

      Usuń
  2. Ryżu z buraczkami nie łączyłam, ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie dzisiaj też ryż, ale apetyczny ten Twój!

    OdpowiedzUsuń
  4. O ostatnio zrobiłam Risotto buraczkowe :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: