Pierś z kurczaka w marynacie miodowej.

wtorek, czerwca 23, 2015

 Jeżeli lubicie kurczaka w słodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem mięty. Kurczak w takiej marynacie marynuje się bardzo szybko i dlatego przygotowanie całego dania nie zajmuje dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania!

Pierś z kurczaka w marynacie miodowej.


Składniki:


2 piersi z kurczaka
2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki mielonego rozmarynu
Łyżeczka octu balsamicznego
5 łyżek oleju

Przygotowanie:


 Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Po tym każdy kawałek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby marynata przedostała się do środka.
 W dużej misie łączymy olej, miód i przyprawy. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, po jego dodaniu marynata zmieni swoją konsystencję.
 Piersi dokładnie obtaczamy w marynacie, układamy w misie i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 10 min.
 Zamarynowane piersi smażymy na rozgrzanej patelni nieprzywierającej przez ok. 4 min z każdej strony. Po usmażeniu odstawiamy pod przykryciem na 10 min, aby zachować soczystość kurczaka.
 Serwujemy jako danie główne lub jako dodatek do kanapek (przepisy domowego chleba tutaj).

Pierś z kurczaka w marynacie miodowej.

Smacznego!

Mam smaka na kurczaka!

Podobne przepisy

1 komentarze

  1. Wyśmienity przepis, a przy tym banalnie prosty! Uwielbiam kurczaka na słodko i coś czuję, że ten zagości u mnie na stałe :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: